Cégvilág

Pneumococcus - "fából vaskarika" az új szabályozás

Október elsejétől Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program keretében új feltételek mellett hozzáférhető a pneumococcus elleni védőoltás. A VGO az új szabályozásról számol be, a legfontosabb kérdésekre az összevont Szent István és Szent László Kórház osztályvezető főorvosa válaszol.

Az elmúlt hónapokban egymásnak ellentmondó hírek keringtek a pneumococcus (Streptococcus pneumoniae) elleni védekezés támogatásával kapcsolatban. Míg a kormányszóvivői tájékoztató szerint minden, két év alatti gyermeknek ingyenesen járt volna az oltás, az Egészségügyi Minisztérium hivatalos közleménye mást irányoz elő. Eszerint október elsejétől a szülők kérésére minden egy évnél fiatalabb csecsemő térítésmentesen kapja meg az oltást. Ehhez képest a legutóbbi kormányszóvivői tájékoztató ismét az eredeti elképzelés megvalósulásáról szól, vagyis arról, hogy minden 1 és 2 év közötti gyermek kaphatja meg ingyenesen az oltást.

A kettő és öt év közötti veszélyeztetett gyerekek 70 százalékos támogatás mellett juthatnak hozzá a vakcinához. A Minisztérium nem adott felvilágosítást azzal kapcsolatban, hogy a fent meghatározott csoportokban mi lesz az oltás menete, illetve, hogy mi vezetett a jelenlegi szabályrendszer változásához.

A pneumoccus eddigi

A pneumococcust az 1800-as évek vége óta ismerik. Több mint 90 típusa ismert, de közülük csak néhány okoz súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést. A kórokozó évente több mint 700 000 öt év alatti gyermek halálát okozza világszerte, s hazánkban is évente több mint 50 gyermek szenved súlyos fertőzést, egy részük maradandó károsodást, vagy meghal a megbetegedések következtében.

Magyarországon a kiemelten veszélyeztetett gyerekek 2007 óta 70 százalékos támogatással kaphatták meg a védőoltást, ez azonban nem jelentett a társadalom széles körére kiterjedő védelmet. A pneumococcus esetében úgy nevezett "herd" immunitás tapasztalható, vagyis a beoltott személyek óvják meg a fertőzéstől a nem beoltottakat – fejtette ki korábban a VG-nek Dr. Mészner Zsófia gyermekgyógyász, infektológus.

A szakértő számításai szerint a pneumococcus okozta betegségek kezelésének költségei a tízezer forint körüli összegtől (középfülgyulladás) akár kétmilliós nagyságrendig (agyhártyagyulladás) terjedhetnek.Azt a tárca közleménye is kiemelte, hogy a kórokozó vezető halálozási ok világszerte, amely súlyos, életveszélyes betegségeket okozhat, úgy, mint a tüdőgyulladás, az agyhártyagyulladás és véráramfertőzés. Szerencsésebb esetben a pneumococcus enyhébb lefolyású betegségeket: hörghurutot vagy arcüreg- illetve középfülgyulladást okoz. A gyermekek esetében használt, tartós védelmet biztosító vakcina teljes ára közel tizenhatezer forint, az idősek körében alkalmazott, öt-tíz éves védelmet nyújtó oltóanyag mintegy kétezer forintos áron kapható.

A pneumococcus tekintetében a megbetegedések két életkori csúcsot mutatnak, az 1-2 éves és a 65 év feletti korosztály a legveszélyeztetettebb. Ugyanakkor a kórokozó bármilyen életkorban okozhat betegséget – fejti ki Újhelyi Enikő, az összevont Szent István és Szent László Kórház Gyermekintenzív osztályának főorvosa. A szakértő szerint egyrészt anatómiai másrészt életmódbeli okok magyarázzák a rizikófaktor megnövekedését. A kisgyerekek, illetve az idősek immunrendszere gyengébb, ezért erősebben kitettek a környezeti hatásoknak. Az egy-két éves gyerekek általában közösségbe kerülnek, ahol közeli testi kapcsolatba kerülnek társaikkal, így növelve a cseppfertőzéssel terjedő fertőzés létrejöttének esélyét. Ez az oka annak, hogy a kisgyerekes családok körében a pneumococcus előfordulási aránya jóval magasabb, mint más csoportoknál.

A kórokozó a kórház elhagyását követően gyakorlatilag bárhol megfertőzheti a babákat, az pedig csak szerencse kérdése, hogy kellemetlen, de kevésbé veszélyes középfülgyulladást, hörghurutot vagy életveszélyes agyhártyagyulladást, illetve vérmérgezést okoz-e – jelentette ki doktornő. A pneumococcus az orr-garatban telepszik meg és sok esetben a fertőzött személy úgy válik hordozóvá, hogy semmilyen erre utaló tünetet nem produkál. Újhelyi Enikő szerint a most kötelezővé tett vakcina jelentősége abban rejlik, hogy megelőzi a további terjedést. A kialakult betegséget ugyan lehet antibiotikummal kezelni, ám a páciens ezután is a pneumococcus hordozója marad, ezen a helyzeten segít az oltás.

Az ötven év fölöttiek tekintetében eddig is mérsékelt áron volt kapható egy olyan oltás, amely öt-tíz évre védelmet nyújt a fertőzés ellen. A vakcinát jellemzően az influenza-járványok idején adják be, hogy megóvják az idősek legyengült immunrendszerét a fertőzéssel szemben. A főorvos kijelentette: helytelen, hogy a híradások csak egy-egy mondat erejéig foglalkoznak a pneumococcus kérdéssel, a szerkesztés következtében ugyanis sokszor nem a szakmailag lényeges információk jutnak el a köztudatba.

"Fából vaskarika" a pneumococcus-szal kapcsolatban meghozott kormányzati döntés – jelenti ki Huszár András, a Házi Gyermekorvosok Szövetségének elnöke, aki szerint nem célravezető, hogy az oltás ingyenessége mellett a fakultatív kategóriában marad. Az, hogy a pneumococcus elleni oltás csak 2010-től kerül be a kötelező oltások körébe azt jelenti, hogy a kártérítési felelősség az orvosokat és a gyártót megosztva terheli. A kötelezően beadandó vakcinák esetében ez a felelősség az államra hárul, emellett számos szigorú szabálynak kell megfelelni, beleértve az ÁNTSZ által működtetett ellenőrzési rendszert, amelynek célja az oltást gyereküktől megtagadók kizárása.

A szakember hozzátette: egyelőre semmilyen tájékoztatást nem kaptak azzal kapcsolatban, hogyan működik majd az oltási szisztéma az új szabályozást követően. Annyi biztosnak tűnik, hogy a szülőknek a gyermekorvostól kell majd kérniük a vakcinát, amely az ÁNTSZ elosztórendszerén keresztül érkezik a rendelőkbe. A helyzetet bonyolítja – fejtette ki Huszár András – hogy a pneumococcus elleni védekezés csak a lakosság 98 százalékos átoltottsága mellett hatékony, ezt viszont csak egy behívórendszer működtetésével lehet elérni. A doktor leszögezte: azzal, hogy a behívórendszer működtetésével kapcsolatos feladatok és költségek nincsenek meghatározva, a kormány rájuk testál egy feladatot, amelynek nem biztosítja a hátterét.

A Szövetség elnöke hangsúlyozta: pozitívumként értékelik, hogy a konvergencia program idején is lehetőség nyílt a kórokozó elleni jobb védekezés bevezetésére. Huszár András hozzátette: az oltás mikéntjével kapcsolatos huzavona és zavaros kommunikáció miatt az elmúlt hónapokban visszaesett a vakcinát igénylők száma, mivel a szülők az ingyenesség bevezetésére vártak. Ez a pedig kedvezőtlen fejlemény, mivel a gyerekek egészsége érdekében az oltásokat minél hamarabb be kell adni.

Magyarországon a kiemelten veszélyeztetett gyerekek 2007 óta 70 százalékos támogatással kaphatták meg a védőoltást, ez azonban nem jelentett a társadalom széles körére kiterjedő védelmet. A pneumococcus esetében úgy nevezett "herd" immunitás tapasztalható, vagyis a beoltott személyek óvják meg a fertőzéstől a nem beoltottakat – fejtette ki korábban a VG-nek Dr. Mészner Zsófia gyermekgyógyász, infektológus.

A szakértő számításai szerint a pneumococcus okozta betegségek kezelésének költségei a tízezer forint körüli összegtől (középfülgyulladás) akár kétmilliós nagyságrendig (agyhártyagyulladás) terjedhetnek. Kinek érdemes oltást kérnie? -->

fertőzés agyhártyagyulladás hurut vakcina influenza oltás kórokozó pneumococcus
Kapcsolódó cikkek