Cégvilág

Toplistás lett a tejföl, az olaj és az ásványvíz - Szeretik a saját márkás termékeket

A kereskedelmi márkás élelmiszerek növekvő bolti forgalma közel 130 milliárd forintot ért el idén, az első félévben. A háztartási vegyiáruknál és testápoló szereknél mintegy 21 milliárd jutott a láncok saját márkáira. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat.

A kereskedelmi márkák lassú terjeszkedése folytatódik: Piaci részesedésük a bolti eladásokból, értéket tekintve január-júniusban mind élelmiszernél, mind vegyiárunál 1-1 százalékponttal emelkedett, a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A Nielsen fogyasztói kutatásai szerint Magyarországon a kereskedelmi márkás termékek ismertsége és elfogadottsága tovább növekszik, bár az eddigiekhez képest lassuló dinamikával. Pozíciójukat erősíti is, hogy a kereskedelmi márkák magyarországi, átlagosan 40 százalékos árelőnye sokkal nagyobb, mint általában az EU tagországaiban.

Ebben a tekintetben a diszkontok kulcshelyzetet töltenek be. Hazánkban legnagyobb a kereskedelmi márkás élelmiszerek részaránya az állateledel, mélyhűtött és reggeliző termékek eladásainál. A Nielsen által mért 90 élelmiszer kategória bolti forgalmából, értékben átlagosan 20 százalékot vittek el a láncok saját márkái az első félévben, szemben a tavalyi 19 százalékkal.

Ugyanakkor háztartási vegyiárunál értékben átlagosan 14 százalék jutott saját márkákra, míg múlt évben 13 százalék. Az átlagos mutatót legnagyobb mértékben a háztartási papíráruk és a babaápolási cikkek termékcsoportja haladja meg. Mennyiséget tekintve a kereskedelmi márkák pozíciója alig változott. Az élelmiszer bolti eladásából idén ugyanúgy 26 százalék jutott rájuk, mint múlt évben. Háztartási vegyiárunál és testápolószernél 46 százalék az idei és tavalyi első félévben is a saját márkák piaci részesedése.

A legnagyobb forgalmú élelmiszerek közül a saját márkás termékek részaránya – mennyiségben – kiemelkedik tejfölnél (52 százalék), étolajnál (45) és ásványvíznél (41).

Az átlagosnál alacsonyabb viszont például kávénál (11), továbbá szeletes csokoládénál (13) a kereskedelmi márkák mennyiségben mért mutatója. Kiemelkedően, 55 százalékot meghaladóan részesülnek a bolti eladásokból a kereskedelmi márkák, többek között a következő kategóriáknál: gin (71), mélyhűtött burgonya (65), paradicsomlé (59), kutyaeledel (58) és macskaeledel (57).

Figyelemre méltó, hogy nem minden kategóriában emelkedik a saját márkák részaránya. Például az energiaitalnál 7, jeges teánál 6, kávénál 2, szeletes csokoládénál 1 százalékponttal lett kisebb a mennyiségi mutató. Ugyanígy csökkent a legnagyobb forgalmú vegyi kategóriák közül mennyiségben a toalett papír, pelenka és papír zsebkendő saját márkáinak részaránya, 1-1 százalékponttal. Ennél nagyobb, 3-4 százalékpontos csökkenést regisztrált a Nielsen hajlakknál és konyhai törlőkendőnél.

Ennek ellenére a saját márkák részarányának átlagát még mindig jelentősen meghaladja mind a konyhai törlőkendő (60), mind a toalett papír (52) és a papír zsebkendő (52) mutatója is. A többi nagy forgalmú vegyi kategória kiskereskedelmi forgalmából alacsony a saját márkák részesedése. Például mosószernél 17, dezodornál 8, tusfürdőnél 23, öblítőnél 16, samponnál 23, fogkrémnél 6, mosogatószernél pedig 23 százalékos a mutató.

A növekedés mértéke mindegyik kategóriánál 1-3 százalékpont között mozog, a tavalyi első félévhez képest. A kereskedelmi márkák terjedésének egyik oka, hogy egyre hogy a megkérdezés előtti négy hétben a válaszadók 76 százaléka vásárolt legalább egyszer kereskedelmi márkás terméket, 24 százalék pedig nem. Ez az arány egyik évről a másikra változatlan maradt.

tejföl élelmiszer márka
Kapcsolódó cikkek