Cégvilág

Az év karriergurui

Fizikusból reklámügynökségi topvezető, adószakértőből olaszországi csúcsmenedzser, pszichológusokból nemzetközileg is elismert HR-igazgatók. Az elmúlt egy év legizgalmasabb váltásait vizsgálva egy ötfős bírálóbizottság döntötte el, kik érdemeljék ki idehaza a karrierguru elnevezést.

manager magazin novemberi száma az elmúlt egy év legérdekesebb karrierváltásait, legsikeresebb előrelépéseit kívánja bemutatni a Karrierguruk 2008 elnevezésű projekttel. Azokat a hazai menedzsereket ismerhetik most meg, akik az elmúlt egy évben olyan ügyesen menedzselték életpályájukat, olyan elismerésre méltóan építették a karrierjüket, hogy akár taníthatnák is azt. Erre utal a szó is, guru, amelynek jelentése tanító, oktató, mester.

Tavaly júliustól 2008. június végéig vizsgáltuk a hazai karrierutakat. A látványos, izgalmas, tanulságos példákat kerestük, ám nemcsak a hierarchiában történő ugrásokat, az egy adott vállalaton belüli előrelépéseket, hanem az ágazatok közötti váltásokat is néztük, sőt azt is, hogy eredeti végzettségéhez képest ki hol, milyen iparágban kötött ki, s ehhez mérten mekkora fejlődési pályát kellett megtennie. 

A jelöltek kiválasztásában a Világgazdaság Karriervonal adatbázisára támaszkodtunk, illetve a főlapban, valamint a VG Online-on is meghirdettük a projektet, tehát olvasóink is jelölhettek. A kiválasztott menedzserek közé nemcsak első számú vezetők kerülhettek, hanem középszintig bárki, akit a bírálóbizottság (részletesen a következő oldalon ismerheti meg őket) arra érdemesnek tartott. Ezenkívül a zsűri tagjai is ajánlhattak, amennyiben a jelölésben mindannyian egyetértettek. A végső döntést, a top10 karrierguru nevét szintén a bírálóbizottság állapította meg.

Kihívás. A karrierguruk között mindössze egyetlen női vezető van, s a jelöltek közé is mindössze három került. Mindez jól mutatja, hogy a gyengébbik nem még mindig alulreprezentált a menedzserek körében. Életkoruk 32–44 év között van, legtöbbjük a ranglétrán felfelé lépkedve jutott el a mostani pozícióig, sokan úgy, hogy időközben külföldi tanulmányokat folytattak, sőt multikulturális tapasztalatra is szert tettek. Úgy tűnik, igaz a mondás, hogy senki nem lehet próféta a saját hazájában, ugyanis egyikük sem az első munkahelyén jutott igazán a csúcsra, ehhez váltaniuk kellett. A kiválasztottak közül négy dolgozik a bankszektorban (Baltay Kristóf, Földi Balázs, Simák Pál, Végh József), egy pedig onnan váltott (Lotfi Farbod). Eredeti végzettségüktől többen távol kerültek, jó példa erre Záprel Zsolt, aki anno fizikusként végzett. A többi végzettséget tekintve a gazdasági tanulmányok mindenhol előtérbe kerültek, ha máshol nem, a másoddiplomás képzések során.
 
Hasonlóságok. A top 10-be került vezetőket azonos témakörökben faggattuk, így válaszaik összevethetők voltak. Eddigi legnagyobb sikerüket például legtöbben egy elsőre nehéznek tűnő feladat teljesítésével azonosítják, de volt, aki új kinevezést vagy épp a protekciómentes előbbre jutást érezte a dicsőség mérőfokának.

Nem meglepő, hogy a pénzpiaci válság közepén legtöbbjüknek a mostani költséghatékony működés megoldása jelent igazi kihívást, van, aki a vállalati fúzióra, a piacszerzésre, stratégiaalkotásra összpontosít.

Bizalom, felelősség, következetesség, meggyőzés, szorgalom, csapatmunka – ezeket a kulcsszavakat említették legtöbbször a karrierguruk, amikor arról faggattuk őket, hogy milyen vezetési filozófiát követnek, és mi inspirálja őket. A legtöbb karrierguru elégedett a karrierjével, legtöbbjük terve a mostani pozícióhoz kapcsolódik, igaz, ez nem meglepő, hisz ezek a kinevezések frissek.     

Igyekeznek egyensúlyban tartani a munka-magánélet egyensúlyát, a napi stresszt a könyvolvasás mellett a családdal való együttléttel, mozgással vezetik le.

A teljes összeállítás a manager magazinban olvasható

karrierguruk karrier pénzpiaci válság menedzserek
Kapcsolódó cikkek