Cégvilág

Dolgozói felét elküldi a Vegyépszer

A jövő év elejétől alkalmazottai közel felét elküldi a Vegyépszer, amely létszámát és szervezetét a várható kereslethez igazítja.

Több száz dolgozóját küldi el január elsejétől a Vegyépszer, értesült az Index. Hírét - mint beszámolt - a cég gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes megerősítette. Cáfolta viszont azokat a szakmai körökben terjedő híreszteléseket, miszerint a cégnek likviditási nehézségei lennének. A létszámot csak azért csökkentik, mert készülnek az építőipar jövő évi visszaesésére.

Azt tudni lehet, hogy a gazdasági válság egyik legnagyobb áldozata az építőipar lesz, és természetes, hogy az ágazatban minden cég készül a szerkezet és létszám átalakításával a csökkenő árbevételre – reagált Marjasné Endrédi Zsuzsanna gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettes az Indexnek arra az értesülésére, hogy a vállalat 350-400 fős, a dolgozók 47 százalékát érintő elbocsátásra készül. Az, hogy pontosan hány embert érint a létszámleépítés, akkor dől, amikorra elkészülnek a konkrét számítások arról, hogy a következő években milyen feladatokra számíthat a Vegyépszer, ezekhez a feladatokhoz fogják szabni a létszámot. A döntés december 5-ig biztosan megszületik, ekkor fogják ugyanis a munkaügyi központban lejelenteni a név szerinti listát, míg maguk az elbocsátások januárban kezdődnek.

A létszámcsökkentés csak egy része a vállalat szervezeti átalakításának, amelyről már megszületett a döntés – mondta Marjasné. A mostani létszám a nagyberuházások idején alakult ki, most az a cél, hogy egy jól kvalifikált, a kisebb volumenű beruházások megvalósítására alkalmas szakmai csapatot tartsanak meg, amely ugyanakkor alkalmas lehet a későbbi nagyobb megrendelések teljesítésére is.

A létszámleépítést elismerő vezérigazgató-helyettes ugyanakkor cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a cégnek likviditási problémái lennének. „A hozzánk hasonló nagyságrendű cégek mindegyikénél előfordul, hogy bevételei a munkák késedelmes átvételéből adódóan csúsznak, így a megrendelők késedelmes teljesítései láncszerűen hatnak a kivitelezés összes szereplőjére – reagált Marjasné a piaci körökben terjedő híresztelésekre, hozzátéve: a cég tevékenysége nemcsak út- és hídépítésről szól, nagyobb vasutas és környezetvédelmi projektjeik egyaránt vannak, de komoly szerelő és magasépítő tevékenységet is folytatnak.

A Vegyépszer változatlanul figyelemmel kíséri a külföldi piacra lépés lehetőségeit is. Ehhez a tulajdonosok már tavaly ősszel elkezdtek szakmai vagy pénzügyi befektetőt keresni, meg nem erősített híreink szerint több, a magyar piacon már jelenlévő külföldi útépítő cégnek is megpróbálták eladni a vállalatot. A befektetőkre azért lett volna szükség, mert a cég, részben a magyarországi megrendelések elmaradása miatt, külföldi – egyebek mellett romániai és észak-afrikai – terjeszkedésbe kezdett, illetve arra készült. Marjasné azt mondta: partnerbevonás nélkül is tovább tudnak lépni, arról azonban nem nyilatkozott, hogy ez a kérdés teljesen lekerült-e a napirendről. Szakmai körökben ugyanakkor egyértelműnek tartják, hogy most, amikor a gazdasági válság egyik legnagyobb áldozata egyébként is az építőipar, végképp nincs esély tőkeerős partnert találni.

Marjasné Endrédi Zsuzsanna Vegyépszer
Kapcsolódó cikkek