Cégvilág

Háromdimenziós, vetített műtéteket követhetnek a debreceni medikusok

Kiépült a Debreceni Egyetem új videó-oktatórendszere, mely az országban egyedülálló módon teszi lehetővé a műtétek háromdimenziós videó közvetítését.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában közel három és félmillió forint összértékű infrastrukturális fejlesztéssel lehetővé vált a legmodernebb technikai színvonalat biztosító háromdimenziós videó-oktatás bevezetése. Az új rendszer eredménye, hogy a Szívsebészeti Központban három műtőből, az Auguszta épületben pedig további két műtőből lehet a háromdimenziós képeket az új Auguszta tanterembe közvetíteni, ahová hanggal együtt érkezik a felvétel. A rendszer azt is lehetővé teszi, hogy az orvosi beavatkozást a tanteremből végigkísérő hallgatók is kérdést tegyenek fel a műtétet végző orvosoknak.

A 3D (térbeli hatás) közvetítés segítségével egy hatalmas kivetítőn speciális polarizációs szemüvegen keresztül akár 207 hallgató követheti egyszerre figyelemmel a háromdimenziós műtéteket. Az új videó-oktatórendszernek köszönhetően betegbemutatásra, morfológiai-, kórbonctani-, anatómiai preparátumok bemutatására is mód nyílik – mondta az új oktatási Paragh György professzor, az Orvos- és Egészségtudományi Centrum elnöke. A hallgatók úgy érzik, hogy a műtétek részeseivé válnak.

Az elv, amely alapján a 3D rendszer működik már a XX. század elejéről ismert. Alapja egy (fotó vagy videó) felvétel két kamerával egyszerre történő rögzítése, amely hasonló az emberi szem működéséhez. A képernyőre kivetített sztereó kép így egy speciális, polarizációs szemüveggel nézve térben, vagyis háromdimenzióban jelenik meg.

műtétek 3D medikusok Debreceni Egyetem
Kapcsolódó cikkek