Cégvilág

Mobiltender: visszacsinálták!

Mégiscsak pályázhatnak a legutóbb meghirdetett mobiltenderen azok a cégek is, amelyek már rendelkeznek a 3,5 GHz-es frekvenciahasználati joggal. Erről tájékoztatta közleményében a VGO-t a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium.

A tárca leköszönö vezetője Szabó Pál kezdeményezte a vonatkozó jogszabályok módosítását, egyben jelezte felkéri a versenytárgyalást lefolytató Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökét, hogy további 15 nappal hosszabbítsa meg a pályázatok beadásának határidejét.

Mint ismeretes a Nemzeti Hírközlési Hatóság(NHH) 2008. október 22-én hirdette meg a GSM/UMTS szolgáltatáshoz, 450 MHz –es frekvenciasávon nyújtható mobilszolgáltatáshoz és a mikrohullámú rendszerekhez (26 GHz) kapcsolódó pályázatokat. Az ajánlattételt megelőző konzultáció során derült ki az indulni kívánó cégek és az NHH számára is, hogy a szaktárca a tenderkiírást megelőző napokban módosította a frekvenciasáv használat feltételeit rögzítő jogszabályt.

Ez kizárta a lehetséges pályázók köréből a már említett és korábbi tenderen szerzett 3,5 Ghz-es frekvenciával rendelkező társaságokat, így a hazai távközlési piac második legnagyobb szereplőjének számító Invitelt, az Antenna Hungáriát és a GTS-Datanetet is.

Az NHH és a szolgáltatók is kezdeményezték a módosítás visszamódosítását, amit a miniszter indoklásában a megváltozott világgazdasági helyzetre hivatkozva tett meg.

Egyelőre annyit tudunk, hogy a módosítás végleges szövege a szerdai Magyar Közlönyben jelenik meg, számunkra ugyanakkor az a fontos, hogy ne legyünk kizárva GSM/UMTS blokkra kiírt pályázatból - reagált a VGO megkeresésére Zsembery György, az Invitel értékesítési és marketing vezérigazgatóhelyettese. Hozzátette: másfél éve dolgozunk azon, hogy szereplői lehessünk a mobilpiacnak. Ezt nemcsak a mobilpiacon három éve megrekedt verseny indokolhatja, hanem az is, hogy eredményes pályázat esetén cégcsoportunk révén többszereplőssé válhat a magyar távközlés azon szegmense is, ahol a szolgáltatók a mobil és a vezetékes technológiát is magában foglaló komplex ajánlatokat tehetnek az ügyfeleknek. Erre ma még csak a Magyar Telekomnak van módja - emelte ki.
Örülünk annak, hogy kezdeményezésünkre a minisztérium megváltoztatta korábbi döntését - nyilatkozta a VGO megkeresésére Márton György az NHH szóvivője. A továbbiakról, beleértve a pályázatok beadási határidejének a meghosszabbítását a módosított jogszabály megismerése után dönt a hatóság. Erről várhatóan szerdán adnak tájékoztatást.

momil GSM tender
Kapcsolódó cikkek