Cégvilág

Tippek, tanácsok, trükkök válságidőkben - Románia a sötét ló

Az Európai Unió kezdeményezésére és társfinanszírozásával megvalósuló Jeremie program 2009-ben induló kockázatitőke-ágába készül beszállni a holland–magyar DBH Group.

Létkérdés a kis- és közepes vállalkozások számára a jelenlegi világgazdasági válsághelyzetben, hogy tőkéhez jussanak, hiszen a bankoktól nem vagy csak kemény feltételekkel kapnak hitelt – indokolta döntésüket Erdei Sándor vezérigazgató. Megítélése szerint paradox a helyzet, mert miközben a kkv-k aligha felelősek a globális pénzügyi krízis kirobbanásáért, leginkább rájuk hárul majd a kiút kitaposása. Ezért rendkívül fontos a likviditásuk és stabilitásuk megőrzése, bármi áron.

A DBH négy országban – Hollandiában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – szerez nap mint nap tapasztalatokat, többek között a kkv-k válságkezelő kihívásairól. Miközben a legtöbb országban tömeges cégcsődöktől és elbocsátásoktól rettegnek, Hollandiában a stabil. Ugyanakkor a bankszektor (a Fortis, az ING és az Aegon bedőlése) után kritikusra fordult a helyzet az ingatlan- és a logisztikai szektorban, a vállalkozások nem jutnak hitelhez, és borúlátók az előrejelzések jövőre: 2009-re mindössze 1,2 százalékos növekedést várnak Hollandiában. Szlovákia a kilátásokat illetően lényegesen jobban áll: hivatalosan 4,5–5,5 százalékos növekedéssel kalkulálnak 2009-re.

Itt egészen más – még mindig kedvező – körülmények között kell helytállniuk a vállalkozásoknak, mint Hollandiában vagy Magyarországon. Itt a jelenlegi helyzetben csak igen nehezen tudnak növekedni a kkv-k, elsősorban a rugalmas innovatív vállalkozások lesznek képesek arra, hogy megússzák a recessziót.

A négy ország közül a vezérigazgató szerint Románia lehet a sötét ló, de jó gazdaságpolitikával a legnagyobb ígéret is, nemcsak a DBH, hanem általában a befektetők számára.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Románia DBH Group kkv
Kapcsolódó cikkek