Cégvilág

Utazzon az ókori Rómába a virtuális időgéppel! Képek, videó

A Virginiai Egyetem továbbfejlesztette Rome Reborn című projektjét, a Google Earth pedig otthont ad a szoftvernek, amelynek segítségével virtuálisan bejárhatjuk az ókori Rómát.

A Virginiai Egyetem kutatói időszámításunk után 320-ba, Konstantin császár idejébe repítik vissza a felhasználókat, akik bebarangolhatják Rómát a Colosseumtól a Circus Maximus-ig.

A fejlesztők már a Rome Reborn projekt második verzióját készítették el. A Google Earth-szel összefogva a virtuális időutazás bárki számára elérhető, aki letölti a szoftver friss verzióját.

"Konstantin idejében minden megújult, modern és szép" – mondta a Guardiannek Michael T. Jones, a Google vezető technológiai szakértője. A projekt 6 700 digitálisan rekonstruált épületet foglal magába.

A felhasználók akár tíz helyszínre is rákereshetnek, a Rome Reborn pedig teljes részletességgel mutatja meg az épületeket, így akár a padlók mintázatát is megcsodálhatjuk. A tervezők éppen azért választották a 320. évet, mert szerintük ekkor nyújtotta Róma a legszebb látványt.

Az ókori Róma digitalizálásának munkáját 1997-ben kezdte meg a Virginiai Egyetem professzora. Bernard Frischer saját egyeteme mellett a UCLA-t és a milánói Politecnico-t is bevonta a munkába, tíz évnyi kutatás és tervezés után az ötven, épülettömböt tavaly mutatták be.

Az elkészült anyagot ezután a Google és a Past Perfect Productions vitte fel a webre, ami szintén egy évet vett igénybe.


[enews_gallery id='237697']

ókor videó virtuális Róma Google kép
Kapcsolódó cikkek