Cégvilág

20 ezer Daimler-dolgozó munkaideje csökken

A német autóipari óriás, a Daimler AG 20 ezer alkalmazottjának munkaidejét csökkenti le, így reagálva arra, hogy a gazdasági bizonytalanság 2 százalékkal vetette vissza a német ipari termelést. A munkaidő rövidülése az autógyár 28 ezer dolgozójának mintegy kétharmadát érinti.

A kereslet 25 százalékos visszaesése miatt a társaság legnagyobb, sindelfingeni üzemben januártól márciusig rövidebb, döntően négy napos, de márciusban csupán három napos munkahetekre lehet számítani. A döntésről a cég vezetősége az üzem munkástanácsával is egyeztetett – tudósít az Irish Times.

A tanács elnöke, Erich Klemm szerint a lépés nehéz, de elkerülhetetlen volt, melyet a dolgozók elfogadtak, bízva abban, hogy középtávon a kereslet ismét megélénkül a Mercedes iránt. A dolgozók hozzájárulása annak is köszönhető, hogy a bruttó bérek legkevesebb 80 százalékát mindenképpen megkapják a munkások, akiknek a keresetét egy erre a célra létrehozott állami alapból pótolják ki.

A gyár december 12-én áll le a szokásos éves karbantartásra, a termelést január 12-én indítják újra. A német gazdasági miniszter tegnap közölte az októberi adatokat, és arra figyelmeztetett, hogy ennél csak rosszabb számok jöhetnek, ugyanis Németország, mint Európa ipari központja a II. világháború óta a legnagyobb recesszióra számíthat.

Németország Sindelfingen Daimler gyár Mercedes recesszió
Kapcsolódó cikkek