Cégvilág

Három repülőtértől kell megválnia a Heathrow üzemeltetőjének

Három repülőterétől kell megválnia a brit légikikötőket üzemeltető vállalatnak. A BAA-t a versenyhatóság kötelezte a lépésre, az előzetes információk szerint a vállalatnak a gatwicki, a stanstedi, valamint az edinbugh-i repülőteret kell eladnia.

A versenyhatóság – amely már augusztusban felfigyel a versenyt korlátozó helyzetre – úgy véli, a lépéssel javul az Egyesült Királyság légi kikötőinek szolgáltatási szinvonala. Ha a reptereket más-más cég üzemelteti a vállalatok sokkal motiváltabbak lesznek a fejlesztésre, gyorsabban képesek lesznek a légitársaságok és az utasok igényeit kiszolgálni – így a versenyhatóság.

A BAA összesen hét repteret üzemeltet a szigetországban, a vállalatot 2006-ban 10 milliárd fontért vásárolta fel a spanyol Ferrovial.  Már több vállalat is jelezte érdeklődését a becslések szerint 1,8 milliárd font piaci értékű Gatwick Airport iránt. A BBC szerint potenciális vevők között lehet az ausztrál Macquarie, valamint a német Fraport, amely a manchesteri repülőteret is üzemelteti.

Heathrow repülőtér Edinburgh Stansted Gatwick BAA
Kapcsolódó cikkek