Cégvilág

Mit szólna egy privát űrkiránduláshoz? - Galéria

A SpaceX vállalat két utast már biztosan felküldhet DragonLab nevű űrlaborjába. A cég a kereskedelmi űrutazás egyik úttörője és valószínűleg már 2010-ben elindítja első küldetését

A SpaceX célkitűzése, hogy az űrrepülést kereskedelmi jelleggel vezesse be, ennek érdekében küldte fel az űrbe szeptemberben az első magántulajdonban lévő rakétát – írja a NewScientist. Egyik projektje a DragonLab, egy apró, pilóta nélküli űrlaboratórium, amelynek legénységét jelenleg keresi a cég.

Ketten már biztosan meglátogatják a kabint és akár két évet is az űrben tölthetnek, a Dragon ugyanis akár ennyi ideig szolgálhat anélkül, hogy vissza kellene térnie a Földre. A SpaceX 2009-2010-re tervezi a küldetések rendszeresítését, ekkora ugyanis nyugdíjazzák a NASA űrsikló programját és a cég ügyfélként számít a kutatókra.

A Dragon 14 köbméteres nyomásszabályozott kabint rejt magában és akár hét embert is elszállásolhat. Kialakítása, megerősített hővédő pajzsa a lágy és a lehető legveszélytelenebb landolást segítik – a szerkezet ejtőernyővel ereszkedik a tengerbe. A Dragont úgy tervezték, hogy a lehető leggyorsabban alakulhasson teherszállítóból személyszállítóvá.

A különbség csak a legénység életét védő rendszer és az emberi irányítást lehetővé tevő kezelő panel. Utóbbin csak azokat a funkció kaptak helyet, amelyekre a személyzetnek feltétlenül szüksége van, hiszen a Dragon teljesen automatikusan hajtja végre a dokkolást és a fontosabb repülésirányítási feladatokat.

A kapszulát először 2009-ben tesztelik egy öt órás misszió keretében. A Falcon 9 rakéta felviszi, majd leválasztja a Dragont, amely elvégzi az alapvető teszteket a manőverezés és a hővédelem terén, majd rögtön visszatér a Foldre.


[enews_gallery id='386005']

SpaceX DragonLab NASA űrállomás tudós kabin
Kapcsolódó cikkek