Cégvilág

Brüsszel: szerződésszegés, ha újraindítják a szlovák atomerőművet

Szerződésszegést jelentene, ha Szlovákia a gázhiány miatt újraindítaná az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű már bezárt reaktorát, figyelmeztetett az Európai Bizottság hétfőn.

 Az elavult rendszerű erőmű leállítása ugyanis feltétel volt az ország európai uniós csatlakozásához, emlékeztetett Ferrán Tarradellas energiaügyi szóvivő az uniós végrehajtó testület sajtótájékoztatóján. Tarradellas szerint Brüsszel az újraindítás esetén azonnali lépéseket tesz Pozsony ellen. Hozzátette azonban: a bizottság azon dolgozik, hogy segítsen Szlovákiának a gázellátás megcsappanása miatt kialakult helyzet megoldásában.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a válságstáb hétfői ülése után bejelentette, hogy az apátszentmihályi atomerőmű második reaktorát várhatóan három-négy napon belül újra működésbe helyezik. A reaktort az Európai Unióval történt korábbi megegyezés alapján december végén állították le és zárták be. Újbóli üzembe helyezéséről a jelenlegi földgázválságra hivatkozva szombaton rendkívüli ülésen döntött a szlovák kormány. Fico akkor azt mondta: a döntésért személyesen vállalja a felelősséget. Szlovákia helyzetét nehezíti, hogy hétfőre virradóra tűz ütött ki az Elektrárne Nováky (ENO) széntüzelésű hőerőműben, és azt le kellett állítani. A kiesett erőmű adta a szlovákiai áramellátás 7,5 százalékát.

atomerőmű Brüsszel Szlovákia bohunice
Kapcsolódó cikkek