Cégvilág

Felére csökkenhet a szeszes italok választéka a vendéglőkben

Fel vannak háborodva a vendéglősök és készek arra, hogy felére szűkítsék a szeszes italok választékát az üzleteikben, ha nem sikerül visszavonatniuk a napi leltározási kötelezettségről – köznapi néven: standolásról – szóló törvényt.

A szakmai szövetségek úgy vélik, mindenképpen csökkenteniük kell a választékot, ha nem akarnak naponta a műszak után több órát eltölteni a készletek méricskélésével. Budapesti találkozójukon megerősítették, hogy ez a februártól élő törvénymódosítás rendkívül súlyos anyagi és adminisztrációs terheket ró a vendéglátóhelyek – ideértve az éttermek, szállodák, bárok, kocsmák – üzemeltetőire, alkalmazottaira.

Nem értik a piaci szereplők, miért büntetnek egy egész szakmát néhány rosszhiszemű vállalkozó miatt. Úgy vélik, hamis alapokon nyugszik a rendelkezés megszületése, nem találták sehol sem a nyomát, hogy a négy évvel ezelőtt már egyszer bevezetett – majd néhány hónap után elvérzett – standolási kényszer ideje alatt megugrott volna a szeszipari cégek bevétele. Szerintük ezzel az állítással a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (MSZSZT) „megvezette” a kormányt.

Hülvely István, a Magyar Vendéglátó Szövetség elnöke szerint hónapok óta kérik a kimutatást arról, hogy valóban 50 százalékos bevételnövekedést könyveltek-e el a gyártók a standolási időszak alatt 2004-ben, ám erre a mai napig nem kaptak választ. A szakmai szervezetek a választékszűkítési ajánlatukat általánosságban fogalmazták meg – nem is tehetnék másképp –, de nem tartaná meglepőnek, ha elsősorban az MSZSZT-hez tartozó gyártók égetett szeszes italait vennék ki a kínálatukból a vendéglők, hiszen egyértelműen ennek a szervezetnek tulajdonítják, hogy ismét bevezetik a standtörvényt.

Szerinte értelmetlen is a rendelkezés, hiszen nem nő általa a költségvetés bevétele. Ráadásul a fekete gazdaság ellen sem jó fegyver, mivel a sűrű leltározással sem szűrhetők ki – a leltárba fel sem vett – hamisított italok. Ha pedig valaki netán csalni akar, az sem akadályozható meg a törvénnyel.

Az egybegyűlt vállalkozók egyébként azt is kifogásolták, hogy a fejük felett, a véleményük kikérése nélkül vezetnek be egy ilyen súlyos kihatású, cégek százait veszélybe sodró intézkedést. Ezzel kapcsolatban Pataki János, a cukrászok ipartestületének elnöke a VGO-nak azt mondta: szorgalmaznak egy érdek-képviseleti törvényt, hogy ez ne fordulhasson elő, az érintettek kapjanak beleszólást az gazdálkodásukat érintő kérdésekbe. Pető István, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke pedig arra figyelmeztetett, hogy az ilyen megalapozatlanul hozott döntéseknek az egész hazai idegenforgalom látja kárát.
 
Buday Gábor, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke – a Gundel Étterem ügyvezető igazgatója – szerint jelzésértékű lehet, hogy éppen a Gundelben jöttek össze a tiltakozó vállalkozók, hiszen négy évvel ezelőtt is innen indult az akkori standtörvény visszavonására irányuló – s sikerrel zárult – kezdeményezés.

Mint arról a Világgazdaság tegnap beszámolt, a tiltakozást több mint négyezer vendéglátós írta alá eddig.

MSZSZT Gundel Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács vendéglős Magyar Éttermi Szövetség cukrászok ipartestülete Magyar Gasztronómiai Szövetség standolás szeszes ital Magyar Vendéglátó Szövetség
Kapcsolódó cikkek