A szakmai szövetségek úgy vélik, mindenképpen csökkenteniük kell a választékot, ha nem akarnak naponta a műszak után több órát eltölteni a készletek méricskélésével. Budapesti találkozójukon megerősítették, hogy ez a februártól élő törvénymódosítás rendkívül súlyos anyagi és adminisztrációs terheket ró a vendéglátóhelyek – ideértve az éttermek, szállodák, bárok, kocsmák – üzemeltetőire, alkalmazottaira.
Nem értik a piaci szereplők, miért büntetnek egy egész szakmát néhány rosszhiszemű vállalkozó miatt. Úgy vélik, hamis alapokon nyugszik a rendelkezés megszületése, nem találták sehol sem a nyomát, hogy a négy évvel ezelőtt már egyszer bevezetett – majd néhány hónap után elvérzett – standolási kényszer ideje alatt megugrott volna a szeszipari cégek bevétele. Szerintük ezzel az állítással a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (MSZSZT) „megvezette” a kormányt.
Hülvely István, a Magyar Vendéglátó Szövetség elnöke szerint hónapok óta kérik a kimutatást arról, hogy valóban 50 százalékos bevételnövekedést könyveltek-e el a gyártók a standolási időszak alatt 2004-ben, ám erre a mai napig nem kaptak választ. A szakmai szervezetek a választékszűkítési ajánlatukat általánosságban fogalmazták meg – nem is tehetnék másképp –, de nem tartaná meglepőnek, ha elsősorban az MSZSZT-hez tartozó gyártók égetett szeszes italait vennék ki a kínálatukból a vendéglők, hiszen egyértelműen ennek a szervezetnek tulajdonítják, hogy ismét bevezetik a standtörvényt.
Szerinte értelmetlen is a rendelkezés, hiszen nem nő általa a költségvetés bevétele. Ráadásul a fekete gazdaság ellen sem jó fegyver, mivel a sűrű leltározással sem szűrhetők ki – a leltárba fel sem vett – hamisított italok. Ha pedig valaki netán csalni akar, az sem akadályozható meg a törvénnyel.
Az egybegyűlt vállalkozók egyébként azt is kifogásolták, hogy a fejük felett, a véleményük kikérése nélkül vezetnek be egy ilyen súlyos kihatású, cégek százait veszélybe sodró intézkedést. Ezzel kapcsolatban Pataki János, a cukrászok ipartestületének elnöke a VGO-nak azt mondta: szorgalmaznak egy érdek-képviseleti törvényt, hogy ez ne fordulhasson elő, az érintettek kapjanak beleszólást az gazdálkodásukat érintő kérdésekbe. Pető István, a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnöke pedig arra figyelmeztetett, hogy az ilyen megalapozatlanul hozott döntéseknek az egész hazai idegenforgalom látja kárát.
Buday Gábor, a Magyar Éttermi Szövetség elnöke – a Gundel Étterem ügyvezető igazgatója – szerint jelzésértékű lehet, hogy éppen a Gundelben jöttek össze a tiltakozó vállalkozók, hiszen négy évvel ezelőtt is innen indult az akkori standtörvény visszavonására irányuló – s sikerrel zárult – kezdeményezés.
Mint arról a Világgazdaság tegnap beszámolt, a tiltakozást több mint négyezer vendéglátós írta alá eddig.