Cégvilág

HD után a 3D a következő trend - Jön a térhatású videó

A háromdimenziós (3D) technológia elterjedése várható az otthonokban is, miután a médiaszolgáltatók és az elektronikai gyártók már dolgoznak az új lehetőség megvalósításán.

A január 8–11. között Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show (CES) szórakoztatóelektronikai kiállításon számos, a 3D-technológiával kapcsolatos bejelentést tettek és bemutatót tartottak, így a Panasonic is.

Például bemutatták a világ első térhatású webkameráját, a Minorut. A szerkezetben két lencse van, amelyek nagyjából akkora távolságra helyezkednek el egymástól, mint az emberi szemek. A kamera két képet készít egyidejűleg, az egyiket piros, a másikat kék színben, és a visszadott kép megfelelő szemüveggel nézve térhatású.

A grafikus videokártyákat gyártó amerikai Nvidia vállalat is a kiállításon mutatta be új termékét, amelynek alkalmazásával több mint 350 létező videojáték játszható 3D-ben. Az Nvidia kifejlesztett egy videolejátszót is, amely lehetővé teszi háromdimenziós filmek megjelenítését a számítógépek monitorján vagy 3D-re alkalmas televíziókészülékek képernyőjén. Az Egyesült Államokban éppen a héten kezdődik egy speciális háromdimenziós monitor és a hozzá való szemüveg árusítása.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Panasonic Minoru Consumer Electronics Show Nvidia CES
Kapcsolódó cikkek