Cégvilág

Lezuhant a gázimportunk!

Jelentősen lecsökkent az Ukrajna felőli gázimportunk, Ausztria felől is kevesebb gáz jön, az E.On Földgáz Storage pedig már majdnem annyi gázt vesz ki a tárolóiból, amennyit tud. Az ellátás még stabil.

Pontos számot még nem kapott az E.On Földgáz Trade Zrt. Ukrajna és Ausztria felőli gázimportunk csökkenéséről, de már tudni lehet, hogy a mennyiség jelentősen csökkent a reggeli, napi 30 millió köbméteres szinthez képest. (Az eredetileg szükséges mennyiség egyébként 38 millió köbméter körüli lenne.) Az sem világos, hogy mely szállító gáza nem érkezik meg rendben.

"Az E.On Földgáz Storage már majdnem a maximális mennyiségű földgázt veszi ki tárolóiból az ellátás biztonsága érdekében", tájékoztatta a VGO-t Kutas István, a társaság szóvivője. Naponta 51,5 millió köbméter vehető ki, most a cég bőven 40 millió fölött jár. Ma az országnak körülbelül 68 millió köbméter földgázra van szüksége. A Mol Nyrt. napi 6 millió köbmétert termel, egyelőre érintetlen a mintegy félmilliárd köbméternyi biztonsági készlet, és valamennyi gáz még Nyugat felől is érkezik. Egy 1995-96-os szerződés szerint a Gaz de France és a Ruhrgas is kisegíti az oerszágot, ha kell. Egyelőre nem kell.

 

Gaz de France Ukrajna Ruhrgas E.On Földgáz Ausztria
Kapcsolódó cikkek