Cégvilág

Rekordmennyiségű vírus! Brazil és orosz trójaiak

A Panda Security 2008-as visszatekintéséből kiderül: 2008-ban rekordmennyiségű vírus öntötte el a gépeinket, jóval több, mint az azt megelőző 17 évben.

A Panda Security elemző laboratóriumába, a PandaLabs-be 2008-ban naponta 35 ezer vizsgálatra váró minta érkezett, amelyből napi 22 ezerre tehető az új fertőzések száma. Összevetve ezeket az adatokat a vállalat korábbi eredményeivel, kitűnik, hogy mindez abszolút rekordnak számít: a tavalyi évben ugyanis több malware (fenyegetés) született, mint az azelőtti 17 évben összesen.

A fenyegetések 99 százalékát a Panda Security új, kollektív intelligencia technológiája biztonsággal felismerte, és kategorizálta, ami alapján kijelenthető, hogy 2008 egyben a trójai programok éve is volt: az összes fertőzés 70 százalékáért ezek a banki és bizalmas adatok ellopására tervezett behatolók voltak felelősek. Az adware (kéretlen reklámokat indító) programok a második helyet csupán alig 20 százalékkal, míg a férgek a harmadik helyet 4,22 százalékkal szerezték meg.

Reneszánszukat élik a banki trójai programok: ezek a rejtőzködő kártevők arra várnak, hogy a felhasználó felkeresse az internetbankja címét – ekkor pedig megszerzik a hozzáféréseket. A tavalyi banki trójaiak alapvetően három kategóriára oszthatók:

  • Brazil trójaiak (Banbra, Bancos): tervezőik elsősorban a brazil és portugál banki hozzáférések ellopására hozták őket létre.


  • Orosz trójaiak, 1.0 verziók (Cimuz, Goldun): ezek a programok egyre ritkábbak, hiszen elavultak, és könnyebb őket felismerni.


  • Orosz trójaiak, az új, 2.0 generáció (Sinowal, Torpig, Bankolimb): a különlegességük, hogy egy-egy új „célpont-bank” hozzáadásához nem szükséges magát a trójai programot módosítani, elég csak a bank adatait hozzáadni egy külön konfigurációs fájlhoz. Ilyen módon ezek a trójaiak a legsikeresebbek és a legagresszívabbak: villámgyorsan alkalmazkodnak, és rendkívül nagy sebességgel terjeszkednek.
  • A Panda Security 2008-as összefoglalója letölthető innen

    adware Panda Security vírus malware trójai féreg
    Kapcsolódó cikkek