Cégvilág

Széthullóban az öngyilkos milliárdos cégbirodalma

Feldarabolják Adolf Merckle vállalatbirodalmát miután a német iparmágnás öngyilkosságot követett el. A halálát követő napon az óriásbefektetőcége, a VEM Asset Management sikeresen egyezett meg hitelező bankjaival egy 400 millió eurós gyorssegély utalásáról, amely túlélést biztosít Merckle 40 éve építgetett birodalmának.

A megállapodásnak köszönhetően megmenekülhet a 33 milliárd eurós éves forgalmat bonyolító vállalatcsoporthoz tartózó közel 100 ezer foglalkoztatott.

A bankok a forrásért cserébe a gyógyszeripari tevékenységekkel foglalkozó két cég - a brit Phoenix Group, valamint az amerikai generikus termékek forgalmazására szakosodott Ratiopharm - eladását szabták feltételnek, valamint a VEM igazgatóságából a Merckle család képviselőjének (Adolf legidősebb fiának) Ludwignak a távozását is kérték. A VEM Holdingban maradhat ugyanakkor a HeidelbergCement (korábbi piaci találgatások a cementgyártó eladására számítottak).

Adolf Merckle problémája a pénzügyi krízis következménye. Németország egyik leggazdagabb iparmágnása az utóbbi fél évben a Volkswagen részvények emelkedésére spekulált, ez pedig óriási veszteséget okozott a VEM-nek. A drezdai születésű Merckle holttestét hétfőn találták meg otthona közelében Blaubeuren vasúti sínjein. A rendőrség hamar kiderítette, hogy a 74 éves befektető öngyilkosságot követett el. Hónapok óta folytatott a cég tárgyalásokat a hitelezőivel a gyorssegély utalásáról, amellyel az 5 milliárd euróra becsült tartozásainak törlesztését igyekszik mihamarabb megkezdeni a vállalat. A bankokkal kötött mostani megállapodás értelmében kénytelen a Merckle család megszabadulni a birodalma egyik gyöngyszemétől, a Ratiopharmtól, amelyet 1974-ben alapítottak és azóta a világ negyedik legnagyobb gyógyszerforgalmazójává nőtte ki magát, olyan neves termékek forgalmazásával, mint amilyen a Paracetamol fájdalomcsillapító.

1994-ben hozta létre a VEM a Phoenix csoportot, amelynek piaci értékét 6 milliárd euróra becsülik, és amely a harmadik legnagyobb gyógyszerforgalmazó az Egyesült Királyságban, éves forgalma 25 milliárd euró. Ezzel eladásra kerül az 500 Rowlands gyógyszertár is. A vállalatbirodalmához 2005-óta tartózik a HeidelbergCement, amelyért 6 milliárd eurót fizettek, valamint a szintén gyógyszeripari cég, a brit Hanson, amely 11 milliárd eurójába került a családnak. A HeidelbergCement árfolyama az utóbbi időben megsínylette a válságot, egy éve 113 euróba került egy részvénye, de a cég árfolyama az utóbbi napokban 30 euróra süllyedt.

Phoenix Group heidelbergCement Adolf Merckle VEM Asset Maangement paracetamol Ratiopharm
Kapcsolódó cikkek