BUX 39,331.33
+0.23%
BUMIX 3,707.69
-0.12%
CETOP20 1,801.38
-1.53%
OTP 8,390
-0.38%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
-0.94%
-0.88%
+0.20%
ZWACK 18,550
0.00%
-0.55%
ANY 1,585
+0.96%
RABA 1,100
+0.46%
0.00%
+0.62%
0.00%
0.00%
+0.12%
-1.40%
-1.80%
0.00%
+1.61%
OTT1 149.2
0.00%
-2.70%
MOL 2,912
-0.21%
-1.28%
ALTEO 2,360
-0.42%
-2.63%
+1.13%
EHEP 1,030
-8.85%
0.00%
-0.76%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-0.74%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
-0.26%
0.00%
+2.46%
0.00%
+3.94%
-0.60%
GOPD 12,900
0.00%
OXOTH 3,690
0.00%
0.00%
NAP 1,240
+0.16%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Tiltakozó vendéglősök

Eddig már több mint négyezer vendéglátós vállalkozó írta alá azt a listát, melyben az ismét bevezetendő napi standolás ellen tiltakoznak. Ha felháborodásuk csukott fülekre talál, készek akár arra is, hogy felére csökkentsék magyar szeszipari megrendeléseiket. Mint ismert, a jövedéki törvény módosításának megfelelően február elsejétől naponta kell számba venni a vendéglők, éttermek, kocsmák italforgalmát, készleteik alakulását.

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdek-képviseleti Szövetségének (Kisosz) ügyvezető elnöke lapunknak elmondta, érthetetlennek tartják, hogy a világon sehol sem gyakorolt s nálunk egyszer már megbukott napi alkohol-nyilvántartási rendszert ismét bevezetik. Emlékeztetett arra, hogy 2004-ben – szavai szerint – a boros lobbi, most pedig a szeszipari lobbi nyomására született meg a jogszabály, és ez aránytalan anyagi és adminisztrációs megterhelést jelent a vendéglátósok számára.

Kérdésünkre Beszteri Sára, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács elnöke tiltakozott a lobbizás kifejezés ellen. Mint mondta, nem jártak a pénzügyi tárca nyakára, és a parlamenti képviselőket sem környékezték meg, mindössze összefoglalták szakmai véleményüket, csakúgy, mint a többi érintett szervezet. „Olyan ostobának nem szabad nézni a gyártók szándékát, hogy megtámadják saját vevőiket” – fogalmazott. Mindazonáltal úgy vélik, hogy az általuk javasolt megoldás segíti a gazdaság kifehérítését. Ezt az is igazolja, hogy azon néhány hét alatt, amíg életben volt a standolási kötelezettség, megemelkedett a vendéglátósok által a hazai gyáraktól megrendelt – tehát legálisan forgalmazott – szeszmennyiség. Úgy vélte, a tulajdonosoknak is elemi érdekük, hogy folyamatosan képet kapjanak a készletről, a fogyasztásról; a gondos gazdák ezt természetesnek veszik.

Antalffy szerint az adminisztráció amúgy is túlzott ebben a vállalkozói körben, s az intézkedés fokozza majd a feszültséget a vállalkozók és az alkalmazottak között. Az alkoholforgalmazás útja egyébként a mai jogszabá-lyok alapján – a kísérő okmányok, beszerzési, értékesítési bizonylatok, számlák, nyugták révén – is pontosan követhető, ellenőrizhető – tette hozzá.

„Képzeljék el, mit jelent a napi standolás azoknál az üzleteknél, ahol 500-600-féle szeszes italt forgalmaznak, s ennyiféle méricskélést kell elvégezni” – érzékeltette a papírmunka súlyát Pammer István, az Új-ebergényi Kastélyszálloda igazgatója. Egy drinkbárban vagy egy nagyobb szállodában a napi műszak után még legalább 1,5-2 órát kell a leltározással eltölteni. Ha éjjel kettőig tart egy rendezvény, akkor ezt követően kell a dolgozóknak elvégezniük az adminisztrációt. Ráadásul a még elfogadható hibaszázalék is minimális, egy tizedesjegy pontossággal kell egyezniük az adatoknak. Pammer István szerint óriási a felháborodás a vendéglátósok körében, ezt az is mutatja, hogy a legkisebbtől a legnagyobb vállalkozásokig összefogott a szakma, „elfogyott a türelem”.

Ugyanezt állítja Makkos Péter, a fonyódi Makkos vendéglő tulajdonosa, aki szintén nem látja értelmét az ilyesfajta szigorításnak. Számításai szerint napi plusz egy órával kell majd többet dolgozniuk. Mint mondta, ma már nem jellemző, hogy kétséges helyről szereznék be a szeszes italt a vállalkozók, nem is érdekük. A forgalom megőrzése érdekében mindenki igyekszik minőségi terméket kínálni. Már régen nem igaz az a közhely, hogy a balatoni vállalkozó egy nyár alatt akar meggazdagodni – tette hozzá. A vendéglősök attól is félnek, hogy a gazdasági recesszió idején a nyaralók elsősorban az étkezésen fognak spórolni, így a nem várt pluszteher növeli azok számát, akiknek ellehetetlenül az üzleti helyzete. Az elkeseredett balatoni vállalkozók üzletbezárást is fontolgatnak, ha tiltakozásuk nem vezet eredményre.

A standolás ellenőrzésével megbízott vám- és pénzügyőrség nem látja ennyire sötéten a helyzetet. Sipos Jenő, a szervezet szóvivője elmondta, hogy egyszerűbb lesz a nyilvántartás, mint a korábbi esetben. Nincs szükség italfajtánkénti részletezésre, elég az összetett értéket feltüntetni. Az adatbázist kétféleképpen lehet vezetni: manuálisan (papíralapon, a megfelelő formanyomtatvány alkalmazásával) vagy elektronikusan (számítógépes program segítségével). Az adatokat legkésőbb a következő napi üzletnyitás kezdetéig (folyamatos nyitva tartás esetén reggel 9 óráig) kell bejegyezni. A nyilvántartásban szerepelnie kell a nyitókészletnek, a napi beszerzésnek, a fogyasztásnak és a zárókészletnek. A szabály csak a zárjegyes szeszes italokra vonatkozik.

A pénzügyőrség egyébként nem állít fel külön csapatot, a helyi vámhivatalok meglévő munkatársaikkal, vagyis pluszlétszám nélkül végzik ezt a feladatot, beleillesztve jövedéki ellenőrzéseik sorába. Nem lesznek speciális „standolási akciók”, nem rohanják le a vendéglősöket a vámosok, de rendszeres megjelenésükre azért számítani lehet – mondta a szóvivő.

Nyilvántartás, vendéglőkben, szeszes italok, február elsejétől

nyitókészlet

napi beszerzés

fogyasztás

zárókészlet

napi beszerzés

fogyasztás

zárókészlet-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek