Cégvilág

Egyiptomban, Thaiföldön most olcsóbb a nyár - akcióznak az irodák

Télből a nyárba utazni mindenki nagy álma, ám ezek a tervek sokszor már az előzetes költségszámításkor szertefoszlanak. Idén azonban van néhány kedvező áron elérhető úticél.

Az egyiptomi Hurghadán jelenleg 25 Celsius fok a legmagasabb napi hőmérséklet, a Vörös-tenger pedig 22 fokos. A körülmények azonban nem csak emiatt ideálisak a január végén, február elején kikapcsolódni vágyó magyarok számára: az észak-afrikai ország egyik legkedveltebb nyaralóhelyén ugyanis már 110 ezer forinttól eltölthetünk egy hetet. S ebben tényleg minden benne van: a félpanziós szálláshely és a repülőjegy árát tartalmazó részvételi díj már 70 ezer forintból kijön, s a reptéri illetékért, valamint a vízumért fizetendő összeg sem több 40 ezer forintnál. (Sőt, ha a vízumot érkezés után a reptéren vesszük meg, akkor az az itthon fizetendő díj harmadába, körülbelül 3 ezer forintba kerül.) Hasonló tarifák csábítanak az ugyancsak egyiptomi Sharm El Sheikhbe, illetve Tabára is. Az utazónak mindössze azt kell eldöntenie, hogy mire vágyik: ha a nyüzsgést, a bazárok színes világát szeretné megtapasztalni, akkor Hurghada a jó választás.

A történelmi és kulturális látnivalókra vágyók is errefelé vegyék az irányt, mivel innét Luxor és a Királyok Völgye 3-4 órás buszozással elérhető. Azok, akik a természeti szépségek látványában találják meg lelkük békéjét, Sharm El Sheikh szállodái közül válasszanak, mivel ott a Vörös-tenger korallvilága nyújt páratlan élményt, ha pedig az aktív pihenés a cél, Tabát javasolják az idegenforgalmi szakemberek, hiszen innét Jordániát is fel lehet keresni. Természetesen a fakultatív programok ára a részvételi díjon felül fizetendő, ami némileg drágíthatja az út költségét.

Kuba iránt is nagy az érdeklődés

A drágább utak esetében még nem érzékelhető a gazdasági válság hatása – állítják a magyar utazási irodák értékesítési szakemberei. Példaként Kubát említik, amely iránt – dacára a 300 ezer forint fölött induló részvételi díjnak – idén jelentős érdeklődés mutatkozik. „Akiknek fontos a kikapcsolódás, s meg is tudják ezt fizetni, egyelőre nem ezen spórolnak – mondta az egyik utaztató cég vezetője. – Visszaesés inkább a középkategóriás utak esetében figyelhető meg: ebben a szegmensben a mostani forgalom mintegy a fele a tavalyinak.”

Aki viszont a kora nyár helyett a tomboló kánikulába vágyik, kezdjen el válogatni a Thaiföld szépségeit ajánló prospektusok között. Megéri böngészni, mivel a dél-kelet-ázsiai ország most több szempontból is olcsó. A gazdasági válság és a január eleji sztrájk miatt kialakult több napos reptérzárlat rengeteg turistát elriasztott, s ezért még a legnagyobb üdülőhelyek szállodái is legfeljebb csak minden második szobát tudtak kiadni, de olyan hotel is akad, amely 20-30 százalékos kihasználtsággal üzemel. A strandok szinte konganak az ürességtől, érthető hát, hogy a helyiek igyekeznek menteni a menthetőt, s egymást érik a különböző kedvezményes akciók.

Ezek között jelenleg az „ötöt fizet hetet kap” a legnépszerűbb, vagyis a szállodákban öt éjszaka áráért egy egész hetet tölthet el az utazó. Ráadásul a magyar turistákat a hazai utazási irodák nehéz helyzete is segíti: sok magyar iroda ugyanis mostanság döbbent rá, hogy ha nem csinál sürgősen valamit, a gazdasági válság nyomán visszaeső kereslet miatt a nyakán maradhatnak a már előre lekötött charter- és szálláshelyek. Ezért most nem ritkák az „egyet fizet, ketten utaznak” jelzésű kedvezmények. Egy ilyen konstrukcióban egy 9 napos út két ember számára 260 ezer forintba kerül, vagyis egy utas számára mindössze 130 ezer forint a repülőjegy és a szálloda félpanzióval. Igaz, ezen felül személyenként még 80 ezer forint a reptéri illeték és 5000 forint a vízum, de a „télből a nyárba” utazás költsége még így is alig haladja meg személyenként a 200 ezer forintot.

Természetesen az eddig említetteknél létezik olcsóbb ajánlat is, hiszen például Tunéziába már 40 ezer forintért is kínálnak repülőjegyet félpanziós szállással, amihez már csak a 30 ezer forintos illetéket kell hozzászámolni. Ám ezt a lehetőséget csak nagy jóindulattal sorolhatjuk a „nyárias” kínálatok közé, mivel az észak-afrikai országban jelenleg 15-16 Celsius fok a napi középhőmérséklet.

Thaiföld vörös-tenger szálloda utazás hurghada Egyiptom utazási iroda
Kapcsolódó cikkek