Cégvilág

Sikeres a PET palackok visszavétele a Corában

Rendkívül eredményes és sikeres az eldobható PET palackok áruházi visszavétele a Corában – áll a cég közleményében.

Az áruházlánc és a Thermo Press Hungary Kft. kísérleti jellegű a környezetvédelmi minisztérium és az Öko-Pannon Kht. által is támogatott rendszerének működése első hónapja alatt, az előzetesen vártnál jóval több PET palackot sikerült a lakosságtól begyűjteni a CORA budakalászi és törökbálinti áruházaiban.

A rendszer különlegessége, hogy a magyar világszabadalomnak számító folyamatos üzemű Thermo Press elektromos PET palackzsugorító berendezésre, begyűjtési és hasznosítási rendszerre épül. A berendezés a PET palackok eredeti térfogatát 92%-kal (1/12-ére) csökkenti, így a jóval kisebb és koncentrált szállítási igény miatt a palackok szelektív hulladékgyűjtését kísérő CO2 kibocsátás akár 75%-kal is csökkenthető. A Corában begyűjtött egyutas PET palack mennyiség 35%-át, 9.098 db-ot az egészben átvett, majd kupak és címke nélkül az áruházban helyben zsugorított palackok, míg a visszavitt mennyiség 65%-át, 16.532 db-ot a háztartási Thermo Press palackzsugorító készülékkel otthon zsugorított PET palackok tették ki. A Cora áruházakban begyűjtött teljes palack mennyiség újra-feldolgozásra kerül: az elektromos elven zsugorított PET palackok kiváló tisztaságú és minőségű másodnyersanyagot eredményeznek.

A kísérleti időszak egy hónapja alatt, meglepő eredményességgel, a várt mennyiségnél jóval több, összesen mintegy 25.630 PET palackot sikerült a lakosságtól visszagyűjteni. Az áruházakban leadott pille palackok legnagyobb hányadát, a mennyiség 65%-át a háztartási Thermo Press készülékkel otthon zsugorított PET palackok teszik ki.

PET Cora visszavétel palack
Kapcsolódó cikkek