Cégvilág

A Microsoft és az Apple digitális rabszolgasorba taszít

A jogvédett szoftver digitális rabszolgasorsba taszítja afelhasználókat, a szellemi alkotások megosztása erkölcsi kötelesség, az óriásvállalatok pedig veszélyeztetik a demokráciát – állítja a Magyar Narancsnak Richard M. Stallman a szabadszoftver-mozgalom élő legendája.

Az egykori MIT-s hacker a lapnak elmondta: az igazi hacker élete a játékos okosság öröméről szól, csak az újságírók hajlamosak a fogalmat a számítógépes betörésekre szűkíteni.

„Én kezdtem a harcot a szabadalmaztatott szoftverek ellen. A szabad szoftver csak az 1970-es években kezdett eltűnni, és 1980-ra már ritka kivétellé vált. Én úgy éreztem, hogy a szabadalmaztatott szoftver az egész programozói közösségünk elleni támadás.”

Stallman a szoftvermultik oktatásait droggal teli fecskendőkhöz hasonlítja: ha valaki megtanul egy adott programot használni, nagyon nehezen vált át másik programra. Ezért van az, hogy a Microsoft vagy az Apple ingyen osztogatja a szoftvereit az iskoláknak. Azt akarják elérni, hogy az iskola függővé tegye a diákokat az ő szoftvereiktől.

"Ha Bill Gates-nek több politikai hatalma van, mint önnek vagy nekem, az nem demokrácia. Az Egyesült Államokban az óriásvállalatok pénzzel befolyásolják a törvényhozást, ez nem igazságos" - fejtette ki ellenállásának elvi okait.

„Progresszív vagyok, ami bizonyos mértékben baloldaliságot jelent. Nem vagyok marxista, de Bill Gates lekommunistázott, amikor azt mondta, hogy bárki, aki ellenzi a szoftverszabadalmakat, az kommunista” – jegyzi meg Stallman.

Stallmann Marx Bill Gates Richard hacker
Kapcsolódó cikkek