Cégvilág

A netpolgárok 94 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok

Tovább romlott az internetezők közhangulata; a hvg.hu NetHangulat index február végén már csak 11 ponton állt, és ezzel az index történetében újabb negatív rekordot jegyezhettünk fel – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A netpolgárok 94 százaléka szerint rossz irányba mennek hazánkban a dolgok, és mindössze 4 százalékuk látja csekély optimizmussal a jelenlegi helyzetet.

Az NRC Piackutató szerint februárban az aggasztó gazdasági hírek mellett bizonyára a társadalomban, a közbiztonságban tapasztalt negatív is közrejátszottak abban, hogy februárban újabb 3 ponttal lett alacsonyabb, és már csak 11 ponton állt a NetHangulat index.

Az internetezőket az elmúlt tizenkét hónap mindegyikében borúlátó hangulat jellemezte. Az optimisták aránya február végén mindössze 4 százalék volt, azoké pedig, akik szerint Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, minden eddiginél magasabb, 94 százalék.

Míg a férfiak körében csupán egy ponttal csökkent februárban az index értéke (és jelenleg 13 ponton áll), addig a nők esetében sokkal jelentősebb, mintegy 5 pontos visszaesést mértünk az elmúlt hónapban: az internetező nők körében az index már az egyszámjegyű tartományban található, mindössze 9 ponton áll. Ugyancsak 9 pontot mértek a 18-29 évesek körében, míg az 50 felettiek továbbra is kevésbé pesszimisták, mint az átlag: az ő esetükben 15 ponton áll az index.
 
Ami példátlan a méréssorozat eddigi történetében: az internetezők úgy vélik, egy év múlva összességében valamivel rosszabb helyzetben lesz az ország, mint most. Erre utal, hogy a jövőbeli várakozásokat jelző index – a korábbi mérésektől eltérően – ezúttal a jelenleginél alacsonyabb szinten, csak 22 ponton áll. Bár a gazdasági helyzetben egy év távlatában érezhető javulást várnak a netezők, az egészségügyi ellátást, a szociális helyzetet, sőt még a demokrácia működését illetően is további romlásra számítnak.

A kezdetek óta megfigyelhető, hogy az internetezők saját személyes helyzetüket lényegesen jobbnak ítélik, mint az országét, és az ország helyzetében érzékelt negatív változások sem befolyásolták számottevően az egyéni index alakulását. 2009 februárja e tekintetben is jelentős változást hozott: az egyéni helyzetet jelző index értéke egyetlen hónap alatt 6 pontot zuhant, amihez hasonlóra még nem volt példa.

A közhangulat romlása magával rántotta az intézményekbe vetett bizalmat is. Gyakorlatilag az összes intézmény presztízse több tizedponttal alacsonyabb lett az elmúlt egy hónapban (decemberhez képest pedig még jelentősebb visszaesést regisztrálhattunk), de a közük lévő sorrend nem változott: továbbra is az Alkotmánybíróság és a nemzetközi szervezetek állnak a lista élén, és a kormány, a parlament, valamint a politikai pártok a sereghajtók.

ellátás arány helyzet nethangulat bizalmi index index ország NRC gazdaság optimista
Kapcsolódó cikkek