Cégvilág

Big Brother otthonra

Időnként jó lenne nyomon követni, mi is történik otthon, vagy az irodában, amikor távol vagyunk. A megfigyelő-kamerák segítségével az interneten keresztül a világ bármelyik pontjáról bepillanthatunk a nagyszobába, de rögzíthetjük is az eseményeket, sőt, megfelelő beállítással akár e-mailben is értesülhetünk a történtekről.

A biztonsági okokon túl előfordulhat, hogy egyszerűen csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy valóban otthon tanul-e a gyerek, vagy akár a távolból is megmutathatjuk kollegáinknak a nőnapra kapott virágokat.

Elvileg egy hagyományos webkamerával is figyeltethetünk egy-egy helyiséget, ehhez azonban egy folyamatosan bekapcsolt számítógépre is szükség lenne. Sokkal egyszerűbb egy helyi hálózathoz csatlakoztatható megfigyelő-kamera (IP-kamera, vagy más néven LAN-kamera) beüzemelése, amely egyidejűleg több számítógépre is eljuttatja az képérzékelő által látottakat. A megfigyelő-kamerával egy web-böngésző programmal az interneten keresztül a világ bármely pontjáról nyomon követhetjük a helyiségben történteket, és nem kell bekapcsolva hagyni az otthoni, vagy irodai számítógépek egyikét sem.

Az IP-kamera hálózati kábellel vagy vezeték nélkül (WLAN) csatlakoztatható a DSL-modemre, vagy a routerre – az eszközök többsége azonban mindkét lehetőséget felkínálja. A fejlettebb modellek optikája távoli vezérléssel motorosan mozgatható, sőt a nagyítás/kicsinyítés parancsok is kiadhatók az interneten keresztül. Egyes típusok az álló- és mozgókép mellett a hang közvetítésére is alkalmasak, néhány eszközzel pedig a készülék belső memóriájába, vagy kivehető memóriakártyára menthetők a kép- és hangállományok. A beépített mozgásérzékelővel szerelt kamerák (megfelelő beállítással) automatikusan felvételi üzemmódba váltanak, vagy riasztási jelzést küldenek e-mailen, ha mozgást érzékelnek látótérben.

Az alábbiakban felsorolt modellek főként kisebb szobák, irodák, vagy külső terek képeinek közvetítésére alkalmasak, némelyikük azonban csak az alapszolgáltatásokat kínálja fel. A professzionális célra vagy ipari alkalmazásra szánt, időjárásálló eszközök nagyobb felbontást és szélesebb funkció-kínálatot (például a képminőség optimalizálása, vagy a megváltozott a fényviszonyokhoz való automatikus alkalmazkodás) nyújtanak, de értelemszerűen a felsoroltaknál jóval magasabb áron szerezhetők be.

Az IP-kamerák maximális felbontását általában csak akkor használhatjuk ki, ha kizárólag a vezetékes hálózatra kötött számítógépe(ke)n „vesszük az adást” – ha azonban az interneten keresztül is szeretnénk megosztani a látottakat, akkor előfordulhat, hogy a kisebb sávszélesség miatt csak negyedakkora felbontású állóképek, vagy szaggatott mozgást mutató videoklipek küldhetők zavarmentesen a világhálóra.

Távolbalátó IP-kamerák

A legkedvezőbb áron (17 800 forint) a vezetékes kapcsolatra alkalmas Edimax IC1500 IP-kamera szerezhető be. Az 1/4 inches CMOS képszenzorral épített eszköz 640x480 pixeles felbontásra képes, az állóképeket JPEG, a mozgóképeket AVI formátumban továbbítja. Mivel másodpercenként 30 kép feldolgozására alkalmas, így a videoklipek sem lesznek szaggatottak. A mozgásérzékelőnek köszönhetően beállítható, hogy automatikusan bekapcsolja a képrögzítési funkciót, szolgáltatásai között megtaláljuk a kézi, az időzített és a ciklikus felvétel-készítési opciókat, valamint az állókép e-mailben történő automatikus elküldésének lehetőségét is. Legnagyobb hátránya, hogy az objektív fókusza csak manuálisan állítható.

Ugyanez a modell kapható vezeték nélküli adatátvitelre alkalmas kivitelben is, az Edimax IC1510Wg által kínált „drótmentes kényelemért” azonban jelentős felárat (23 000 forint) kérnek.

Sajnos a WLAN kapcsolattal működő változatok választásakor sem biztos, hogy teljesen megszabadulunk a vezetékektől, mivel a tápfeszültséget ebben az esetben is egy adapterről kapja a kamera, így mindenképpen szükség lesz egy közeli konnektorra, esetleg egy hosszabbítóra.
Hasonló képességű a Trendnet TV-IP110 jelű IP-kamerája (23 180 forint), amely vezetékkel csatlakoztatható routerhez. A 640x480 pixeles képérzékelővel épített eszköz folyamatos mozgóképek (30 fps) közvetítésére képes, távolról vezérelhető forgathatóságával és zoom funkciójával pedig a részletek kinagyítása is lehetővé válik. Viszonylag rosszul világított helyiségekben történő munkához is alkalmazható, mivel 0,5 lux fényerősség mellett is használható minőségű képet nyújt t. Mozgásérzékelővel is felszerelték, így beállítható, hogy csak „esemény” kezdetekor induljon a képrögzítés.

Szintén mozgásérzékelővel épített modell a vezeték nélküli kapcsolatra is képes Linksys WVC54GC (25 920 forint). Bár csak 320 x 240 pixeles felbontású képeket közvetít, de komoly előnyként említhető, hogy beépített web-szerverrel is rendelkezik, így kikapcsolt hálózati számítógépek mellett is képes az interneten keresztül (titkosított állományként) álló- és mozgókép továbbításra, vagy e-mailben történő riasztás küldésére.

Alig kell többet fizetni az előzőekben említett eszköz továbbfejlesztett változatáért. A Linksys WVC54GCA (26 600 forint) már 640 x 480 pixeles felbontásra is képes, beépített mikrofont is tartalmaz, és a WLAN kapcsolat mellett vezetékkel is csatlakoztathatjuk a rendszerhez.
Jobb minőségű (800 x 600 képpont) állókép rögzíthető a Trendnet TV-IP400 típusjelű WLAN készülékével (38 600 forint), amellyel távoli vezérléssel is készíthetők panoráma felvételek. Mozgóképeket ennél kisebb (640 x 480 pixel) felbontással rögzíthetünk, és küldhetünk titkosított állományként az internetre.

Sokkal nagyobb felbontású (1280 x 1024 képpont) és jobb minőségű képet kaphatunk D-Link DCS-2121 telepítésével, amelynek ára (49 060 forint) kifejezetten kedvező ebben a teljesítmény kategóriában. Vezeték nélküli és vezetékes kapcsolatra egyaránt alkalmas, mozgásérzékelővel és mikrofonnal is felszerelték. Komoly előnyként értékelhető, hogy a képek és hangok rögzítésére önmagában is képes, mivel egy SD-kártya fogadására alkalmas író-olvasó modullal is rendelkezik.

JPEG webkamera avi wlan lan-kamera edimax CMOS ip-kamera trendnet
Kapcsolódó cikkek