Cégvilág

Buffett befektetései jelentősen visszaestek - Élő adásban adott tanácsokat

A Buffett-féle zászlóshajó, a Berkshire Hathaway Inc., a 2008. év 4. negyedévében 117 millió amerikai dollár tiszta hasznot termelt, amely az előző év azonos időszakával összehasonlítva 96 százalékos, 2,95 milliárd amerikai dolláros esést jelent – áll a Capital Partners szerkesztőségünkhöz eljuttatott elemzésében.

Warren Buffett milliárdos szerint az USA gazdasága még jó sokáig pácban marad, legalábbis addig, amíg ki nem lábal azokból a felelőtlen kölcsönzésekből, amelyek a most tapasztalható szabadesést okozták.

A nagy elismertségnek örvendő befektető szerint azonban öt éves időtávra tekintve a folyamatok ismét visszatérnek majd a régi jól megszokott kerékvágásba – idéz a Portfolio.hu Buffett háromórás szerepléséből, ahol a nézők kérdéseire válaszolt élő adásban. Amit láthattunk, az közel volt a milliárdos által elképzelt legrosszabb szcenárióhoz, a fogyasztási szokásokban ugyanis gyökeres változások álltak be a gazdasággal kapcsolatos félelmek hatására; mégis, szerinte az amerikai gazdaság a jelenlegi válságból is éppúgy kilábal majd, ahogy a történelemben már sokszor.

Buffett szerint az aranypiaci befektetéssel nem lehet majd a jövőben annyit keresni, mint az üzleti szférában. „ A legjobb a magánembereknek mégis a saját tudásuk fejlesztése“.

A Berkshire 2008-ban összesen 4,99 milliárd dollár hasznot produkált, szemben a 2007-es 13,21 milliárdnyi haszonnal – írja tovább a Capital Partners elemzése. A cég derivatív műveletekből származó kötelezettségei a múlt év 4. negyedévében 49 százalékkal nőttek, 10 milliárdnyi dollár értékre. Jóllehet az ezekre a műveletekre megkötött szerződések a Berkshire-től egészen a 2019-ig semmiféle pénzügyi teljesítést nem kívánnak, de mindez csakis akkor van így, ha az az aktívák erőteljes esésére nem kerül sor.

Warren Buffett szavai szerint a legnagyobb hibát az olaj- és a bányászati vállalatok részvényeinek felvásárlásakor követték el. Különösképpen a ConocoPhilips részvényeknél, melyekért a vásárláskor 7,01 milliárd dollárt fizetett ki, majd értékük 2008. decemberére 4,4 milliárd dollárra esett vissza. További hiba volt két iráni bank részvényeinek a megvásárlása is, 244 millió amerikai dollár értékben, ezeknek az ára az elmúlt év végére 89 százalékkal esett vissza.

A Berkshire több mint 60 vállalat részvényeit birtokolja, többek között a biztosítás, a bútor-, az ékszerkereskedelem, a közüzemi szolgáltatások, valamint a vendéglátás területéről. Portfóliójának legnagyobb hányadát a Wells Fargo & Co. és Coca-Cola részvényei képezik. Ugyanakkor, Buffett a részvényár-esésekben kitűnő lehetőséget lát arra, hogy növelje részesedéseit az egyes vállalatokban. Buffet a 2008. év 4. negyedéve során a Posco (a harmadik legnagyobb ázsiai acélgyártó) és a Sanofi-Aventis SA. társaságokban növelte részesedéseit.

Ezzel szemben a Johnson&Johnson, a Procter&Gamble és a ConocoPhilips társaságok részvényeitől 4,77 milliárd amerikai dollár értékben szabadult meg. Ezekből az eladásaiból finanszírozta később mind a Goldman Sachs, mind a General Electric elsőbbségi részvényeinek 10 százalékos kuponnal történő megvásárlását.

Buffett egyébként Barack Obama elnök mellett nem hivatalos tanácsadóként is működik.

posco berkshire Goldman Sachs Wells Fargo Coca-Cola USA Johnson&Johnson conocophilips befektetés General Electric Procter&Gamble válság Barack Obama Warren Buffett
Kapcsolódó cikkek