Cégvilág

Cenzúra? Fény derül az első magyar atomtitokra!

Másodfokon is pert nyert az Energia Klub az Országos Atomenergia Hivatallal szemben, melynek kérdése az volt, van-e jogunk tudni, mi történik az atomhulladékkal?

Amikor 2003. április 11-én éjszaka a Paksi Atomerőműben, mulasztások és hibák sorozata után a fűtőelemeket tisztító tartályt kinyitották, annak mintegy ezer fokos tartamára hideg víz zúdult. Az azt követő „robbanás” drámai hatásokkal járt: a tartály alján összetörve hevertek a kb. 3,5 tonna hasadóanyagot tartalmazó fűtőelem-kazetták, a reaktorcsarnok elszennyeződött, a tartály tartalmához napokig nem tudtak hozzáférni - derül ki az Energia Klub közleményéből, mely így folytatódik: a Klub mindössze annyit szeretett volna megtudni, hogy mi fog történni a súlyos üzemzavar következményeként keletkezett atomhulladékkal. Van-e valamilyen megoldás arra, hogy ezt a veszélyes hulladékot megfelelően kezeljék?

Az Energia Klub meg is kapta a Paksi Atomerőmű dokumentumát, amelynek azonban a lényegi része, a cenzúrát idéző módon fekete csíkokkal volt kitakarva. A kérés ilyen formában való elutasításából per lett, amit az Atomenergia Hivatal elvesztett. Az indoklás: az adat közérdekű, azaz mindenkinek joga van tudni, mi történik a 30 fűtőelem erősen sugárzó roncsaival.

Március 12-én a Fővárosi Ítélőtábla megerősítette az első fokú ítéletet, így az Energia Klub remélhetőleg hamarosan hozzájut a dokumentumhoz, illetve annak eltitkolt részéhez, és ezzel lehetőség nyílik arra is, hogy a nyilvánosság is megismerje annak tartalmát.


Mi derülhet ki a dokumentumból? Vagy az, hogy valami nincs rendben a hulladékokkal, de az is lehet, hogy minden eljárás rendben folyik, a Hivatal és az Erőmű csupán a régi beidegződéseknek engedelmeskedve akarja eldönteni, mi tartozik a nyilvánosságra és mi nem.

Az ítéletnek abból a szempontból is jelentősége van, hogy az Energia Klubnak két további, közel 5 éve húzódó pere van folyamatban az Atomenergia Hivatallal szemben az üzemzavart érintő, a mai napig nem tisztázott kérdésekben.
A perben az Energia Klub képviseletét a Védegylet „Jövő Nemzedékek Képviselete” programja látja el - derül ki a Klub közleményéből.

fűtőszál cenzúra per Paks Energia Klub Védegylet
Kapcsolódó cikkek