Cégvilág

Lemondott a megfigyelési botrány miatt a DB elnöke

A Deutsche Bahn (DB) elnöke bejelentette, hogy lemond a tisztségéről, miután a vasúti társaság elismerte, hogy megfigyeltette többezer dolgozóját.

Hartmut Mehdorn csaknem egy évtizedes irányitás után távozik a DB éléről. Kijelentette, nem volt tudomása a kémkedésről, és sajnálkozását fejezte ki amiatt, ami történt - jelenti a BBC.

"Még ha magam nem tettem semmi rosszat, a legfontosabb dolog most az, hogy véget vessünk ennek a vasútról folyó destruktív vitának" - szögezte le. Hétfőn ismertté vált, hogy a DB 4,8 százalékkal növelte adózás előtti profitját, amelynek összege 2,5 milliárd euró lett.

Az elemzők sikeres vezetőként emlékezhetnek Mehdornra, aki csöndes terjeszkedési taktikájával mára jelentős részesedést szerzett a brit teherszállításban. A PCC Logistics megvásárlását követően a Deutsche Bahné a legnagyobb lengyel kargó cég, sőt, felmerült, hogy a DB a brit szigeteket és a kontinentális Európát összekötő Eurostarból is részesedést vásárolna.

A hatvanhat éves vezető helyzet azonban e néhány hét alatt leromlott, amikor egy korrupciós ügy nyomozása kapcsán kiderült: több tízezer e-mailt olvasott el a vállalat vezetése éveken keresztül. A jelentések szerint az első megfigyelésre 1998-ban került sor, a sorozat pedig 2006-ig folytatódott. A vállalati nyomozók a cég 220 ezer dolgozója közül 173 ezer lakcímét és bankszámla számát is megszerezték.

lemond Mehdorn Deutsche Bahn DB korrupció megfigyelés
Kapcsolódó cikkek