Cégvilág

Nyomtassunk wifivel!

Ha korábban internet-elérésre is alkalmas vezetékes helyi hálózatot alakítottunk ki otthon, vagy az irodában, akkor gondot okozhat, hogy miként használhatunk mindannyian egy újonnan vásárolt nyomtatót. Kézenfekvő megoldás egy új, nyomtató-megosztásra is alkalmas Wifi útválasztó beszerzése – de egyszerűbben és olcsóbban is megoldható a vezeték-nélküli nyomtatás.

A nyomtatószerverként is működő (ún.: „print server” funkciókkal felruházott, ezért USB-portokkal épített) vezeték-nélküli (Wifi vagy WLAN) adatátvitellel működő útválasztó (router) telepítésekor újra kell konfigurálni a rendszert, ami az esetek többségében nem egyszerű művelet, gyakorlat, szakértelem kell hozzá. Ráadásul a megbízhatóan működő, és a vezetékes kapcsolathoz hasonló átviteli sebességet biztosító eszközöket nem adják olcsón – és persze a régebben vásárolt, beépített Wifi modul nélküli számítógépeinket is alkalmassá kell tenni a vezetékmentes kommunikációra.

Újonnan vásárolt nyomtatónk vezeték-nélküli használatához azonban több megoldás közül is választhatunk.

Nézzük a legegyszerűbb, és bizonyos szempontból legolcsóbban kivitelezhető verziót.

A vezetékes helyi hálózatnál valamivel gyorsabb (125 Mbps) adatátvitelt biztosító, nyomtató-megosztásra is alkalmas eszközök között egy meglepően kedvező áron kínált modellt is találunk.

A US Robotics 125Mbps MAXg Wireless Router + USB Print server (12 000 forint) bőven elegendő sebességű kapcsolatot kínál, a cég saját fejlesztésű technológiája a szabványban foglaltaknák 50 százalékkal nagyobb hatótávolságot ígér, ami az otthoni, kisirodai igényeket tökéletesen kielégíti.

Hasonló paraméterekkel rendelkezik a kissé drágábban (17 100 forint) beszerezhető Asus WL-520GU Router, amely szintén 4 hálózati számítógép és egy nyomtató közötti vezeték-nélküli kommunikációját ígéri 125 Mbps átviteli sebességgel.

Továbbra is problémát jelenthet azonban, hogy a routertől még mindig USB-kábelen keresztül kapcsolódhatunk a nyomtatóhoz – tehát a nyomtató helyhez kötöttsége megmarad, a printert nem el szabadon helyezhetjük az irodában vagy a lakásban. Gondolnunk kell arra is, hogy a WiFi képességekkel nem rendelkező asztali vagy hordozható számítógépeinket alkalmassá kell tenni a „drótmentes” adatcserére.

Wifit a nyomtatónak!

Létezik azonban egy praktikus és nem is költségigényes megoldás. Változatlanul hagyjuk a vezetékes kapcsolattal kiépített helyi hálózatot (tehát nem veszünk új routert!), de számítógépeinket felkészítjük a Wifi kommunikációra. Ezzel egy időben az új nyomtatóhoz csatlakoztatunk egy WiFi jelek fogadására alkalmas egységet.

A művelettel egyébként több más bővítési lehetőséget is nyerünk. A külső Wifi-eszközzel kibővített nyomtató ugyanis felkínálja, hogy például a wifis modullal épített digitális fényképezőgéppel (egyes Nikon, Canon és Sony modellek), vagy PDA-val is közvetlenül nyomtathatjuk ki fotóinkat vagy dokumentumainkat. Ennél a megoldásnál ugyanis közömbös, hogy vezetékes vagy wifi helyi hálózatot használunk, hiszen a fényképezőgép (vagy a PDA) nem a helyi hálózaton, hanem a Wi-Fi-kapcsolaton keresztül közvetlenül „szólítja meg” a nyomtatót.

Ezek után nem marad más feladatunk, mint a nyomtatóhoz kapcsolni a Wifi jelek fogadására alkalmas eszközt. A Nikon által megjelentetett Nikon PD-10 Wifi adapter (12 750 forint) bármely PictBridge-kompatibilis nyomtatóhoz hozzákapcsolható a printer USB-portján keresztül. Ezt a kiegészítőt eredetileg a saját WiFi fényképezőgépeihez fejlesztette a gyártó, de a PictBridge-szabványnak köszönhetően más típusú digitális fényképezőgépekről is közvetlenül kinyomtathatók a felvételek. A készülék érzékenysége pontosan megfelel a felhasználási céloknak: legfeljebb 40 méteres hatósugara bőven elegendő – ha ennél nagyobb lenne, akkor a zavarás kizárása jelenthetne plusz-feladatot. Mivel ez a modul nem valamelyik számítógép USB portjához kapcsolódik (tehát onnan nem kaphat tápfeszültséget sem), ezért energiaellátását 2 darab 1,5 voltos elemmel kell biztosítanunk.

USB-porthoz csatlakoztatható wifi adapterek

Mindkét említett esetben szükséges, hogy régebbi asztali számítógépeink és noteszgépeink adatátviteli képességeit wifivel bővítsük.

Legegyszerűbben egy USB-portba illeszthető adapterrel oldható meg a feladat. (Az asztali számítógépek bővítéséhez vásárolhatunk ugyan némileg olcsóbb PCI-kártyákat is, de a macerás beépítésnél sokkal egyszerűbb, ha az egyik USB-csatlakozót „feláldozzuk” erre a célra. Amennyiben mindegyik USB-portunk foglalt, akkor 2-3000 forintért vásárolhatunk az USB-kaput megnégyszerező USB-servert is.)

Az USB-porthoz illeszthető eszközök 3500-4000 forint között kaphatók (LevelOne WNC-0305USB, Netgear WG111, D-Link DWL-G122), ezek a kiegészítők azonban viszonylag lassú adatátvitelt (54 Mbps) tesznek lehetővé, hatósugaruk (30-40 méter) a válaszfalak okozta árnyékoló-hatás miatt csak egy közepes lakás vagy irodában elegendő.

Szerencsére az újabban megjelent, de már nagyobb átviteli sebességgel működő adapterekért sem kell jelentősen többet fizetni. A D-LINK DWL-G132 USB 2.0 (6 700 forint) 108 Mbps átviteli sebességgel működik, de némi türelemmel akár 300 Mbps értéket ígérő eszközt (TP-Link TL-WN821N, 5 870 forint) is találhatunk a kínálatban.

A lényeg, hogy minél nagyobb átviteli sebességű Wi-Fi adaptert válasszunk, hiszen ez a fogadó-egységnél is fontos paraméter lesz.

usb-csatlakozó pictbridge USB wifi-adapter pci-kártya USB-port nyomtató router Wifi
Kapcsolódó cikkek