Cégvilág

Százezrek helyett 2,6 milliót fizetett a Főváros a játékért

A Főpolgármesteri Hivatal olyan flashjátékot készíttetett, amelyben a játékos Budapest költségvetését állíthatja össze. Iparági szakértők szerint a játék fejlesztői igen jó pénzt kaptak a programért, ennél olcsóbban is meg lehetett volna úszni a projektet.

Bárki kipróbálhatja, milyen felelősséggel jár a Fővárosi Önkormányzat költségvetésének elkészítése” – írja Ikvai Szabó Imre főpolgármester-helyettes sajtóközleményében, amiben a koltsegvetes.budapest.hu címen elérhető flashjátékra hívja fel a figyelmet. A játék azt hivatott szemléltetni, milyen nehéz úgy elosztani az egyes területek között a 2009-ben felhasználható 531 milliárd forintot úgy, hogy az mind az 1,7 millió budapesti embernek jó legyen. Vagy ahogy Ikvai Szabó mondja, „ahogy a szakemberek a büdzsé elkészítésekor, úgy a felhasználók is csak addig nyújtózkodhatnak, amíg a takaró ér.”

A játék ugyanis nem volt olcsó, a főváros 2,6 millió forintot fizetett érte egy kommunikációs ügynökségnek. Pedig a technikai háttér ezt nem indokolja, néhány egyszerű matematikai képletre épít a program. A megvalósítás egyszerű és helyenként átgondolatlan (például a program popupban működik, amit sokan tiltanak a reklámok miatt, a számoknál levő plusz-mínusz ikonok túl picik, egyes üzenetek pedig csak akkor jelennek meg, ha entert nyomunk, akkor nem, ha a „Rendben” gombra klikkelünk ugyanazon a felületen), ez sem indokolja a milliós árat.

Az Index megkérdezett több főállású webfejlesztőt, név nélkül mondjanak véleményt a programról, mennyit érhet egy ilyen alkalmazás a piacon. Mindegyik szakértő százezres nagyságrendet mondott (6-800 ezer forint volt a legnagyobb tipp), és többségük azt is megemlítette, hogy néhány nap alatt leprogramozható egy ilyen alkalmazás, ha már tudni, mit kell csinálni. „Kérdés, mi mindent kellett még kitalálni a megrendelő helyett, mert ha programozás előtt még tervezgetni is kellett, azért mehet felfelé az ár, akár egymillióig” – mondta egyik szakértőnk. „Az ember hozzárak még egy projektmenedzsert meg két tanácsadót, és máris megvan a hét számjegy” – fogalmazott egy másik fejlesztő. Abban viszont mindannyian egyetértettek, hogy 2,6 milliónál jóval olcsóbban is meg lehetett volna úszni a virtuális polgármesterkedést.

ikvai játék flash
Kapcsolódó cikkek