Cégvilág

A hazai fürdők még kitartanak, de mi lesz az áfaemeléssel?

A hazai fürdők forgalmán egyelőre nem látszik a szállodák foglaltságán már drámai nyomot hagyó gazdasági recesszió.

Az első négy hónapban a legnagyobb magyarországi fürdők a tavalyihoz hasonló érdeklődést tapasztaltak, a kiemelt gyógyhelyeken azonban némi fejtörést okozott az Országos Egészségpénztár (OEP) által támogatott vendégek számának csökkenése.

„A német turistákat az idén egyre inkább a Csehországból és Szlovákiából érkező vendégek váltják fel, s a kelet-magyarországi régióban sok a román látogató” – mondta lapunknak Németh István, a Magyar Fürdőszövetség elnöke, egyben a Büki Gyógyfürdő Zrt. vezérigazgatója.

Az év első részében az is lendületet adhat a hazai fürdőknek, hogy sokan megijedtek: az üdülési csekk megadóztatásával elvész ez a juttatás, így most még gyorsan kihasználják a lehetőséget. Németh István a nyáron sem vár jelentős változást tavalyhoz képest, legfeljebb a belföldi vendégek aránya emelkedhet a külföldiek rovására.

A vendégszám stagnálásáról számol be Horváth Cs. Attila, a győri fürdőt üzemeltető Rába Quelle Kft. ügyvezető igazgatója is. „Tavalyhoz képest nem érzünk változást, mindössze a szlovák vendégek aránya nőtt” – mondta.

A szakember szerint az év második felében az áfaemelés jelenthet kockázatot a fürdők számára, hiszen a látogatók a jelentős, 5 százalékos jegyárnövekedést nehezen fogadnának el. Az állam ugyanakkor öt éve nem növeli az OEP-támogatással érkező vendégek ellátását, pedig ez a szegmens nagy bevételt jelent a gyógyfürdők számára.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

szállloda gyógyfürdő fürdő támogatás áfa vendég üdülési csekk adó oep
Kapcsolódó cikkek