Cégvilág

Digitális TV magyar módra - Lassabban kevesebb csatornával

Lassabban építi ki a vállaltnál a digitális televíziós és rádiós hálózatát a konceszsziós jogot elnyert engedélyes.

A késlekedést az Antenna Hungária (AH) okozza, ezen kívül a szerződésben vállaltnál jóval kevesebb érhető el a hálózatokon – mondta tegnap sajtótájékoztatón Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tanácsának alelnöke.

A rádiós és a televíziós digitális földfelszíni (DVB-T) platformon egyaránt három, a mobiltévé (DVB-H) esetében pedig nyolc százalék a lemaradás a hálózat kiépítésében – írja a Világgazdaság.

Az NHH honlapján közzétett jelentés szerint Az AH a hatósági szerződésnek, illetve a pályázati ajánlatnak megfelelően megkezdte ugyan a műsorszórást, de mind a DVB-T (földfelszíni digitális televíziózás), mind a DVB-H (földfelszíni digitális mobiltelevíziózás) esetén a vállalt határidőhöz képest egy hónap késéssel valósult meg az üzembe helyezés, a kiépítettség pedig elmaradt a szerződésben vállalt szinttől.

A DVB-T hálózaton a kiépítettség 3 százalékkal elmarad a vállalt 59 százalékos kiépítettségtől, ami azt jelenti, hogy 5,9 millió fő helyett 5,6 millió fő ellátása biztosított, míg a DVB-H hálózaton a beltéri lefedettség csupán 8 százalékos, a vállalt 16 százalék helyett.
A hat közszolgálati műsor közül jelenleg egy műsor (Duna TV) továbbítására jött létre szerződés.

Az ellenőrzés során kiderült, hogy az AH több ízben megkereste a közszolgálati műsorszolgáltatókat, szerződéskötésére irányuló tárgyalások is folyamatban voltak, azonban a megállapodások nem jöttek létre. Ennek alapvető oka, hogy a szerződés megkötéséhez szükséges közbeszerzési eljárást a Magyar Rádió Zrt. nem írta ki, a Magyar Televízió Zrt. pedig még nem zárta le.

Nemzeti Hírközlési Hatóság televízió csatorna tv digitális NHH Atenna Hungária
Kapcsolódó cikkek