Cégvilág

Jönnek az AMOLED mobilok

Mi az amit leginkább nem szeretünk az egyébként valóban sokat tudó okostelefonokban? Hát azt, hogy folyton töltőért kiáltanak. A gyártók már több fronton is keresik a megoldást, a kijelzőknél segíthet az AMOLED.

A világ vezető mobiltelefongyártóinál a piac lassulásával egyre nagyobb lesz a kényszer, hogy a jövőbeni fejlesztések minél több ponton szolgálják a felhasználók érdekeit. 

Így került a fejlesztők és a gyártók fókuszába az újabb kijelző tecnológia, a jelenlegieknél jóval energiatakarékosabb és jobb képminőséget nyújtó AMOLED.  A piac két vezető márkája már fel is sorakozott mögé, a Nokia csak olyan szállítóval szerződik, aki ilyen panellel is foglalkozik. A Samsung mobilüzletágért felelős elnökhelyettese pedig már a kedvezőbb jövőképet is felvázolta a Japánban tartott Finetech rendezvényen. Woo Jong Lee szerint az AMOLED(aktív mátrixos organikus fénykibocsátó dioda) technológián alapuló és érintőképernyővel kombinált mobiltelefonok piaca 2015-re már megközelítheti a 38 százalékot, szemben az idén várható 2009 százalékkal.

Az első ilyen kombinációjú telefonok várhatóan ez év végén jelennek meg a világpiacon, sőt a technológia várhatóan előbb-utóbb megjelenik a prémium kategóriás laptopokban is.

Az AMOLED kijelzőket várhatóan elsősorban az okostelefonokba építik a gyártók, ennek a termékkategóriának a piaca ugyanis a válság ellenére még a következő években is, mintegy 34 százalékos éves növekedési potenciált rejt magában. Eközben a világ teljes mobilkészülékpiaca jó esetben 3 százalékkal bővülhet. Idén a globális mobiltelefonpiac elérheti az egymilliárd darabot, ami ráadásul visszaesést jelent a tavalyi 1,2 milliárd után. Az ebben az évben gazdára találó új készülékekből 16 százalék lehet okostelefon, egy év múlva ugyanez az arány már elérheti a 22, 2011-ben a 31, 2012-ben a 40 százalékot is.

mobil technológia Samsung amoled
Kapcsolódó cikkek