Cégvilág

Meghalt az első Mexikón kívüli fertőzött, egy kétéves amerikai gyerek

Túllépte Mexikó határát az új influenza miatti halálozás, Amerikában meghalt egy kisgyermek. Itthon aktualizálják a pandémiás terveket, felülvizsgálják a gyógyszer és a szájmaszk készleteket.

Az Egyesült Államokban meghalt az első olyan beteg, akit a sertésinfluenzát okozó H1N1 vírus fertőzött meg - közölte szerdán a kormány illetékese. A 23 hónapos kisgyermek Texasban halt meg. Egyéb részlettel a hivatalos személy nem szolgált. Ez az első, sertésinfluenza által okozott haláleset Mexikón kívül. Az Egyesült Államokban eddig 65 embert betegített meg a H1N1 vírus, legtöbbjük esetében enyhe lefolyású a kór - számolt be az InfoRádió.

Ma nálunk a parlament egészségügyi bizottsága tárgyalt a kialakult helyzetről, az új vírus megelőzéséről. Falus Ferenc országos tisztifőorvos arról számolt be: felszólították a kórházakat és a nagyobb vállalatokat a pandémiás terveik aktualizálására. A kórházaknak arra kell felkészülni, hogy egy esetleges járvány kitörésekor hogyan látják el a betegeket, s arra is, hogyan végzik a gyógyító munkát, ha a szakszemélyzet körében is kitörne a járvány. Elmondta azt is: várhatóan ezen a héten megkapja hazánk az a tesztanyagot az Egészségügyi Világszervezettől, amely képes kimutatni az új vírust a szervezetben. Ha ez bekövetkezne, úgy hazánkban is megvan a gyógyításhoz szükséges gyógyszer.

A hatóságok felmérik az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetben meglévő gyógyszerkészleteket és gondoskodnak arról is, hogy megfelelő mennyiségű szájmaszk legyen raktáron. A hatóságok megerősítették: a sertéshússal nem terjed a vírus, azt cseppfertőzéssel, vagy a tárgyak érintésével kaphatják el az emberek egymástól. A WHO egyelőre nem növelte a tegnap hármasról négyes fokozatúra emelt riasztási szintet. Ezt akkor tenné meg, ha a járvány több országban, nagyobb embercsoportot betegítene meg. Megtudtuk azt is, hogy várhatóan e héten megérkezik hazánkba az új vírustörzs, azt követően megkezdődhet a vírus fertőzését kivédő vakcina gyártása.

járvány Amerikában is halál Falus Ferenc influenza H1N1 vírus
Kapcsolódó cikkek