Cégvilág

"Rent and rip" - A Napster kiirtója dönt a DVD másoló szoftverről

A bíróság előtt folytatódik a RealNetworks és a filmipar harca. Hollywood szerint a cég szoftvere szövetségi jogszabályt sért, mivel segítségével a másolásvédett DVD-k akadálytalanul menthetőek el a számítógépre. A döntést az a bíró hozza majd, aki 2000-ben leállította a Napster zeneletöltő oldalt.

A DVD ipar évente 20 milliárd dollárt hoz Hollywoodnak, így nem csoda, hogy – mint az AP fogalmaz - "ügyvédek egész hadserege" jelenik meg ma a San Fransisco-i tárgyaláson, ahol eldőlhet, valóban illegális-e a RealNetworks DVD másoló programja.

A vita nem csak a konkrét eset döntheti el, hanem a szórakoztatóipar és a szoftvergyártók évek óta tartó harcát is. Ebből a szempontbók érdekes, hogy az ügyet az a bíró tárgyalja majd, aki kilenc éve a Napster zeneletöltő weboldal bezárását rendelte el.

Ha a RealDVD forgalmazását jóváhagyják, a fogyasztók hamar rászokna arra, hogy olcsón kikölcsönzik, lemásolják ("rip") majd visszavigyék a filmeket.

A produkciós cégek képviselői a szerzői jog megsértésére hivatkoznak majd, a RealNetworks pedig arra, hogy nem törvénytelen a filmeket a lemezről számítógépre másolni.

A stúdiókat segíti a Digital Millenium Act, egy jogszabály, amely kimondja: illegálisnak tekinthetőek azok a szoftverek, amelyek a szerzői jog megsértésére használhatóak. A seattle-i informatikai cég úgy véli, a vásárlók jogosultak arra, hogy a program segítségével biztonsági másolatot készítsenek a megvásárolt filmekről, szerintük ezt az elvet támasztja alá az is, hogy a RealDVD-vel csak egy másolat készíthető.

szórakoztatóipar DVD rip per real film kölcsönöz bíróság másol
Kapcsolódó cikkek