Cégvilág

A cégek inkább nőt, mint romát vagy meleget alkalmaznának

Csak minden negyedik cég foglalkoztat romát is – hangzott el a „Munkahelyi esélyegyenlőség – vállalati felelősségvállalás” elnevezésű, országos felmérés eredményeinek csütörtöki bemutatásakor. A vizsgálatban 345 hazai cég vett részt.

Tavaly novembertől idén január végéig volt elérhető az Interneten az a kérdőív, amelyen a munkahelyi esélyegyenlőségről és a vállalati felelősségvállalásról (CSR) kérdezték a hazai cégeket. A kutatás egyik fő célja az volt, hogy minél több szervezet bevonásával valós képet kapjanak arról, hogy Magyarországon ezek a területek mennyire léteznek a gyakorlatban – mondta dr. Tardos Katalin szociológus, a Nemzetközi Üzleti Főiskola (IBS) főiskolai tanára a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) „a sokszínűségért” érdekében rendezett programsorozatának csütörtöki konferenciáján.  A rendezvényen hazai vállalatok és civil szervezetek képviselői vettek részt.

Rauh Edit a szociális tárca esélyegyenlőségi szakállamtitkára szerint az egész világon trend a társadalmi felelősségvállalás, és fontos lett mára az esélyegyenlőség a munka világában is. A szakállamtitkár úgy vélte: „az elöregedő országokban” szükség van azoknak a munkájára is, akiket eddig egyébként diszkrimináltak.

Adriány Kincső a HBLF ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet: a humán erőforrással foglalkozó szakma felelőssége az esélyegyenlőségi eszközök használata, ez azonban a vállalatok vezetőinek együttműködése nélkül nem megy.

Az internetes felmérés egyik hangsúlyos kérdése volt, hogy a cégek az úgynevezett hátrányos helyzetű, vagy valamilyen szempontból „mássággal” bíró csoportokból választanak-e alkalmazottakat. A válaszadók a hátrányosnak nevezett csoportok közül inkább a nőket, a pályakezdőket, a 45 éven felettieket és a gyermeküket egyedül nevelőket alkalmaznák, a romákat, a fogyatékosokat és a melegeket azonban kevésbé.

A szervezetek közel felénél még egyáltalán nem indult el a munkahelyi esélyegyenlőségi politika intézményesülése, vagyis egyetlen intézkedést sem tettek ennek érdekében – derül ki a kutatás eredményéből. Tardos Katalin azt is elmondta: a válaszadó cégek mindössze egy tizedének van antidiszkriminációs illetve zaklatásra vonatkozó szabályzata, vagy eljárásrendje, esélyegyenlőségi terve, stratégiája vagy éppen esélyegyenlőségi referense.

CSR esélyegyenlőség Nemzetközi Üzleti Főiskola alkalmaz Hungarian Business Leaders Forum IBS roma HBLF vállalati felelősségvállalásról munkahely
Kapcsolódó cikkek