Cégvilág

Az olcsó olaj sem gyógyítja meg a petrolkémiai szektort

Továbbra sem gyógyul a petrolkémiai ágazat, ahol a krízis már jó fél évvel a gazdasági világválság előtt elkezdődött. A petrolkémiai ciklus – négy-öt bő esztendőt követően – ugyanis ekkor lépett leszálló ágába az olaj- és az alapanyagárak rohamos emelkedésével, illetve a késztermékek árainak csökkenésével.

Tavaly év végén akadt olyan elemzés, amelyben arról írtak, hogy a 2008 második felében fokozatosan olcsóbbá váló fekete aranynak köszönhetően a szektor gyors felépülése sem elképzelhetetlen, a területen tevékenykedő cégek első negyedéves gyorsjelentései szerint azonban erről egyelőre szó sincs.

Kétségtelen tény, hogy a petrolkémiai ciklus tavaly nyáron elérte a mélypontját, majd novemberben az egy esztendővel korábbinál is magasabb csúcson tetőzött, az alapanyagárak esésének kedvező hatását azonban a gazdasági válság okozta nehézségek miatt nem tudták kihasználni a szektorban tevékenykedő cégek.

A krízis miatt ugyanis a legfontosabb vevők közé tartozó építő- és autóipar is komoly hanyatlásnak indult, így a kereslet visszaesése következményeként az értékesítési volumen jelentős csökkenése mellett az ágazat által gyártott termékek ára is folyamatosan lemorzsolódott az elmúlt hónapokban.

A területen tevékenykedő legnagyobb magyar társaság, a Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. (TVK) kedden publikált első negyedéves gyorsjelentésében például arról számolt be, hogy 2009 első negyedévére az egy esztendővel korábbihoz képest a polimerek átlagos jegyzésára 38–43 százalékkal esett. Bár az alapanyagok is jóval olcsóbbak lettek az elmúlt 12 hónapban, a 2009. első negyedévi átlagban az integrált petrolkémiai fedezet forintban számolva 15 százalékkal, míg euróban mérve negyedével esett a 2008. első háromhavi átlaghoz képest.

Még borúsabb a kép, ha az elmúlt esztendő utolsó negyedévéhez hasonlítjuk a január és március közötti időszakot, ebben az öszszevetésben ugyanis – miközben a monomerek gyártásához elengedhetetlen vegyipari benzin drágult – a késztermékek ára 12–18 százalékkal zuhant, így az első negyedéves integrál petrolkémiai marzs euróban kifejezve 37, de még forintban mérve is 29 százalékkal volt alacsonyabb, mint a megelőző három hónapban.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

olajár alapanyagár Tiszai Vegyi Kombinát marzs polimer petrolkémia válság TVK
Kapcsolódó cikkek