Cégvilág

Ellenszakértők és sok 29 999 999 forint értékű villa

A tervezett vagyonadó miatt őrült számítgatásokba kezdett több tízezer magyar – főleg budapesti és agglomerációs – lakástulajdonos, illetve ezek könyvelői, adószakemberei és ügyvédei.

Nem lesz meglepő, ha hirtelen sok lesz a 29 999 999 forint értékű villa, társasház vagy lakás. Már most biztosra vehető, hogy az APEH-es szakértőkre sokan ellenszakértőket fogadnak, perek ezrei elé nézünk.

Még ellentmondásosabb a helyzet a jövedelemtermelő, vagyis üzleti céllal épített ingatlanok (irodaház, bevásárlóközpont, raktár, hotel) esetében, s ezért a szakma (fejlesztők, értékbecslők, fővállalkozók) erőteljes ellenlobbiba kezdett. Egyelőre nem tudni, milyen eredménnyel, az értékbecslők azonban máris a figyelem középpontjába kerültek, egyesek azt is kiemelik, hogy új szempontok is felmerülnek az értékbecslés során.

Novák Zalán, az Euro-Immo Expert Kft. ügyvezető igazgatóhelyettese sürgette, hogy mielőbb készüljön el az ingatlankataszter Magyarországon. Több ezer lakás értékelésével a háta mögött kifejtette: Nyugat-Európával ellentétben nálunk akár egyetlen háztömbön belül is nagy különbségek alakulhatnak ki. Az üzleti célú ingatlanoknál a csekély viszonyítási alap okoz gondot. A hozamszámításon alapuló értékbecslés eléggé elterjedt, de a befagyott tranzakciós piac miatt most megnehezíti a szakértők dolgát.

A pénzügyi válság kirobbanása óta a befektetési tranzakciók volumene drasztikusan visszaesett Magyarországon is, tehát jelenleg nem állnak rendelkezésre összehasonlító adatok az ingatlanbefektetési piacot jellemző tényező, az „elvárt hozam” tekintetében. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanértékelés során a korábbitól eltérő szempontokat és készségeket is figyelembe kell venni – mondta Tilki Róbert, az ingatlan-értékbecslő üzletágat is működtető GVA Robertson nemzetközi ingatlan-tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. Természetesen a piacon időről időre szárnyra kapnak hírek ingatlantulajdonosok ajánlatairól, illetve befektetési lehetőséget kereső vevők hozamelvárásairól.

Az árazási bizonytalanságot az okozza, hogy jelenleg az eladói és a vevői elképzelések általában jelentősen távol esnek egymástól. Fontos szempont, hogy egy konkrét ingatlanra vonatkozó elemzésnél nem szabad a korábbi, pénzügyi válság előtti értékbecslésben szereplő értékből kiindulni és az aktuális értéket ehhez viszonyítani. Az új viszonyokat ismerő értékbecslő tisztában van azzal, hogy a válság elmélyülésével teljesen új helyzet állt elő a globális befektetési piacon, beleértve természetesen az ingatlanbefektetéseket is. Ez az új szemlélet hosszú távon meghatározó lesz, azaz nem arról van szó, hogy egy átmeneti időszak után az értékek automatikusan visszaállnak a korábbi szintekre.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

pénzügyi válság értékbecslés hozam értékbecslő lobbi ingatlan-tanácsadó APEH ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek