Cégvilág

Ennyi lett volna? Vagy mégis jön a vírus-armageddon?

Miközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kilátásba helyezte a járvány-vészjelzés legfelsőbb, 6-os fokozatra emelését, Mexikóban szerdától újra kinyithatnak az éttermek és a kávézók.

Margaret Chan, a WHO vezére persze nem győzi nyomatékosítani: ha hatosra is emelnék a jelzést, az nem ad okot a pánikra, nem jelentené azt, hogy rengetegen meg fognak halni - idézi az El País-t a Neue Zürcher Zeitung. A legfelső fokozat csupán jelezné a világ egészségügyi hivatalainak, hogy emeljék a legmagasabb szintre készültségeket a lakosság védelmének érdekében.

Chan próbálja nyugtatni a kedélyeket, miszerint a jelenlegi helyzet messze nem ugyanolyan, mint amilyen az 1918-as spanyol nátha volt. Ban Ki-Moon ENSZ-főtitkár kiemelte: ha a szituáció a jelenlegi szinten marad, nem is fogják a legmagasabbra emelni a veszélyfokozatot.

Mexikóban sem teljes a megnyugvás: ugyan a jelenlegi tervek szerint a könyvtárak, múzeumok és templomok is újra kinyitnak csütörtökön, a mozik, színházak és éjszakai bárok továbbra is zárva maradnak - értesült a BBC. A kormányzati hivatalnokok jelenleg is tanácskoznak, mikor nyissanak meg újra az iskolák és az üzletek. A mexikói elnök egy vasárnapi tv-beszédében sikeresnek nevezte az "ország leállítását" a betegség visszaszorításáért. Elmondása szerint a betegség terjedése már csökkenőben van, csúcspontját április 23. és 28. között érte el.

Eddig 20 országban erősítették meg összesen 1003 ember megbetegedését; 6 esetben regisztrálták az emberről emberre terjedését a betegségnek.

A Der Spiegel cikkében kiemeli: ugyan a tudósok folyamatosan dolgoznak a H1N1 vírus elleni oltóanyagon, nem könnyű a küldetésük: a vírus ugyanis - mint minden influenzavírus - nagyon gyorsan mutálódik. Az éves általános influenza-oltóanyagokat mindig az előző évi járványhullám alapján fejlesztik ki, igaz, ez rendszerint megfelelő védelmet is nyújt az beoltottaknak. A vírus génállományáról tudni kell, akár úgy is mutálódhat, hogy egy új törzse nem, hogy nem fertőz, de nem is lesz életképes.

John Oxford brit virológus az újságnak mindemellett felvázolt egy vészszcenáriót: ha a H1N1  sertésinfluenza vegyülne a H5N1 madárinfluenzával, rövid úton egy gyilkos "vírus-armageddon" tanúi lehetnénk. Igaz, ezt a forgatókönyvet más virológusok cáfolják, egyszerű okból: a H5N1 nem egykönnyen terjed emberről emberre.

Az Egyesült Államokban eközben a labor-eredmények megérkezésével a regisztrált megbetegedések száma 160-ról 226-ra nőtt. Eddig az USA az egyetlen ország, ahol a mexikói 26 halálozáson túl emberéletet követelt a vírus. Az országos betegségirányító szervezet vezetője kiemelte, évente 36 ezren halnak meg Amerikában különböző influenzavírusokban; mégis figyelmeztet, a jelenlegi helyzet még messze nem megoldott.

madárinfluenza H5N1 H1N1 influenza Mexikó pánik vírus sertésinfluenza WHO john oxford margaret chan Armageddon
Kapcsolódó cikkek