Cégvilág

Meghosszabbítják az orosz-török gázszállítási szerződést

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő megállapodott török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal a Törökországnak való orosz gázszállításról szóló szerződés meghosszabbításáról, s hangsúlyozta, hogy Oroszország kész négy atomerőmű-tömböt építeni Törökországban.

Erdogan munkalátogatásra érkezett Oroszországba, és Szocsiban tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, elsősorban gazdasági, s ezen belül energetikai kérdésekről. A török politikus a találkozó elején leszögezte, hogy országa számára különösen fontos az Oroszországgal való energetikai együttműködés, mert Oroszország állandó energetikai forrás Törökország számára, és az együttműködés a szolidaritást is erősíti.

A szombati találkozóról kiadott hivatalos tájékoztatásban ugyan nem szerepel, de Putyin sajtótitkára is felhívta a látogatás előtt a figyelmet arra, hogy Törökország a prágai Nabucco-csúcson aláírta az Oroszországot elkerülő Nabucco gázvezeték építéséről szóló közös nyilatkozatot, s az EU júniusra várja a vonatkozó megállapodás aláírását Törökországgal.

Ami a gázszállításokat illeti, a felek megállapodtak a jelenleg érvényben lévő, 1986-ban aláírt, 2012-ben lejáró szerződés meghosszabbításáról, valamint arról, hogy mielőbb hozzálátnak az új szerződés kidolgozásához. A mostani szerződés évi 6 milliárd köbméter gázról szól, de a szállítások évről évre növekedtek, tavaly már 23,9 milliárd köbmétert tettek ki. Ezzel Törökország az orosz gáz harmadik legnagyobb vásárlója Olaszország és Németország után. Az orosz gáz részben Ukrajnán, részben a Kék Áramlat vezetéken érkezik Törökországba, tavaly ebből a Kék Áramlat 10,5 milliárd köbmétert szállított, de a Gazprom kész ezen a vezetéken idén 14 milliárd köbmétert küldeni. ű

Az orosz kormányfő hangsúlyozta: Moszkva támogatja a Kék Áramlat 2. vezeték építésére vonatkozó tervet, s kész megkezdeni a gyakorlati megvitatást.

 Putyin felhívta Erdogan figyelmét arra, hogy a Törökországban kiírt atomenergetikai tenderek érdeklik Oroszországot, s az orosz cégekből alakult konzorcium kész négy atomerőmű-tömböt építeni, amennyiben megnyeri a versenytárgyalást.

Erdogan szóba hozta a vámproblémákat is, amelyek lényege, hogy a török irányból érkező hamisított termékek miatt az orosz vámosok nem szúrópróba szerűen vizsgálnak, hanem alaposan megnéznek minden szállítmányt. Putyin megígérte, hogy megvizsgálják a kérdést.

A két ország közötti áruforgalom eléri az évi 35 milliárd dollárt, s Oroszország Törökország vezető kereskedelmi partnere.

A találkozón szó volt nemzetközi politikai kérdésekről is - köztük a ciprusi, a közel-keleti és a karabahi rendezésről. Bár erről bővebb tájékoztatást nem adtak ki, Dimitrij Peszkov, az orosz kormányfő sajtótitkára a találkozó előtt elmondta: a két politikus 2004 óta negyedszer találkozott, s a kétoldalú politikai párbeszéd a kölcsönös bizalom talaján különösen konstruktívvá vált az utóbbi években.

gázszállítás Oroszország Törökország orosz befolyás
Kapcsolódó cikkek