Cégvilág

Roncsprémium itthon - Erről ennyit?

Egy helyben topognak a régi autó leadását és az új gépkocsi vásárlását támogató roncsprémium­program-tárgyalások Magyarországon.

A szakemberek szerint ha beindulna a program, akár tíz-húszezer új autót értékesíthetnének a márkakereskedők és a beszállítóipar is megrendelésekhez juthatna. De ha nem sikerül még az első fél évben elindítani, később már nem is lesz értelme. A gazdasági minisztériumban elkészült egy koncepció.

Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) társelnöke a Népszavának úgy nyilatkozott: ha nem sikerül az első félévben megállapodni a roncsprémium programról, akkor már nem is lesz sok értelme.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium a lapnak elmondta: előkészítettek egy konszenzusos javaslatot az Európa több országában alkalmazott roncsautó-becserélési programok alapján. A jogszabály elfogadásáról a kormány dönt majd. A tárca ugyanakkor leszögezte: a kedvezmény bevezetése csak minimálisan segítené a Magyarországon gyártott gépkocsik eladását, mivel azok 90 százaléka exportra készül.

Győző Gábor viszont úgy véli, a külföldön gyártott autók eladásainak növekedése is pozitív hatással lenne a hazai gazdaságra. Az MGE társelnöke szerint a program 10-20 ezer új autó értékesítését ösztönözhetné.

roncsautó Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium gépjármű importőrök MGE Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete
Kapcsolódó cikkek