Cégvilág

A SZÉP bizonyított: nem csak akkor fontos az egészség, ha nincs

Az egészség sok esetben akkor fontos, amikor már nincs, pedig megvenni nem lehet. Ezt ismerték föl a SZÉP programban résztvevő 43 településen, ahol 80 ezren vettek részt az elmúlt hónapok szűrővizsgálatain.

Az embereket lehet és kell is mozdítani - mondta ma délután a Szűréssel az életért program (SZÉP) záró tájékoztatóján a programban résztvevő egyik település polgármestere. Az Egészségügyi Minisztérium kezdeményezésére immár harmadik éve megrendezett szűrővizsgálatokat az idén az észak - és dél-alföldi, valamint az észak- magyarországi régió 43 településén végezték el. A program 139 millió forintba került.

Az Egészségügyi Minisztérium március végén egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban, Ibrányban indította el a SZÉP rendezvényét, amely június utolsó hétvégéjén Békés megyében Méhkeréken és Vésztőn fejeződött be. A program előző két szakaszaihoz képest újdonságot jelentett, hogy nem nagyvárosokban, hanem 2-10 ezer fős hátrányos helyzetű településeken kínálták föl az ingyenes szűrővizsgálatokon való részvétel lehetőségét, hiszen ezen térségekben élők megbetegedési és halálozási mutatói lényegesen kedvezőtlenebbek az országos átlagnál - mondta Székely Tamás tárcavezető.

A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben az országos átlagnál rosszabb a jövedelmi helyzet, nagyobb a továbbá alacsonyabb a születéskor várható élettartam és rosszabbak a mortalitási és morbiditási mutatók. A megbetegedések közül az első helyen a keringési rendszer betegségei, a második helyen a rosszindulatú daganatos megbetegedések szerepelnek. A kedvezőtlen morbiditási mutatókon rendszeres szűrővizsgálatokkal javítani lehet. Vojnik Mária államtitkár hozzátette: az ÁNTSZ korábbi egészségfelmérése azt bizonyította, hogy például Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a megbetegedési és halálozási mutatók rosszabbak az országos átlagnál, ezért is tartották fontosnak, hogy e terület falvait és városait is bekapcsolják.

A sikeresen programban több mint 22 ezren vettek részt és mintegy 80 ezer szűrést végeztek a falvak és kisvárosok háziorvosai, fogorvosai. Egy-egy helyen tízféle vizsgálatot vehettek igénybe az emberek. Ezek között volt például a vércukorszint- és vérnyomás mérés, a testsúly vizsgálat (BMX), szájüregi és bőr rák vizsgálat, sőt az ÁNTSZ szakemberei mozgó emlőrák szűrő állomást is "bevetettek.

Legtöbben (56 százalék) a 34-64 éves korosztály tagjai közül vették igénybe a vizsgálatokat, a 65 év fölöttieknek azonban csupán 12 százaléka élt a lehetőséggel. A 19-34 évesek 49, az 1-18 évesek 23 százaléka esett át a vizsgálatokon. Egyébként a teljes roadshow során érintett települések lakosságának átlagosan 10 százaléka vette igénybe a „házhoz vitt” ingyenes egészségügyi vizsgálatokat. Volt, akinek talán az életét mentették meg azzal, hogy az extra magas, 200 Hgmm fölötti vérnyomása miatt azonnal kórházba szállították a mentők.

A tárca vezetői tájékoztattak a jelenleg folyó, országos népegészségügyi szűrésekről is. Vastagbél-szűrés Mivel Magyarországon évente mintegy 5500 nő és férfi honfitársunk hal meg vastag- és végbélrák miatt - ez hazánkban a második leggyakoribb daganatos halálok - elindították a vastagbél-szűrést. A programban országszerte 165 háziorvos vesz részt, vállalva húszezer 50-70 év közötti nő és férfi szűrését. A szűrésre behívó levelek alapján kerül sor.

A méhnyakrák következtében évente mintegy 500 nő veszti el az életét. A 25-65 éves korú hölgyek számára térítésmentes szervezett, célzott méhnyakszűrés áll rendelkezésre. Ám a behívólevelekre csak mintegy 5 százaléka jelenik meg szervezett szűrővizsgálaton. 2009. évben az Egészségügyi Minisztérium támogatásával az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat együttműködve az Országos Onkológiai Intézettel a méhnyakszűréshez való hozzáférhetőség fejlesztése érdekében védőnői méhnyakszűrő mintaprogramot indított.

Modellprogram az ajak- és szájüregi rák szűrésére A Nemzeti Rákregiszter adatai alapján 2008-ban hazánkban 2737 férfi és 935 nő új betegnek volt ajak, szájüregi, nyaki daganata, amelyek korai felismerés esetén tökéletesen gyógyíthatóak. Székely Tamás arról is tájékoztatott: az országos népegészségügyi programokban folyó szűrések mellett jövőre is folytatják a SZÉP-et, amelynek költségeit betervezik az ágazat költségvetésébe.

szűrővizsgálatok vojnik mária Székely Tamás SZÉP
Kapcsolódó cikkek