Cégvilág

Az észak-afrikai napfény láthatja el árammal Európát

A Suedeutsche Zeitung információi szerint a következő hónapban mintegy húsz német vállalat fog össze egy ambiciózus terv megvalósítása érdekében. Eszerint az Észak-Afrika sivatagait fűtő napfényt Európa villamosenergia-ellátására használnák fel.

Az AFP által idézett laphír szerint a körülbelül húsz vállalatot magába foglaló csoport július 13-án köt megállapodást a Desertec névre keresztelt, 400 milliárd eurós projekt megvalósításáról.

A lap a Munich Re biztosító igazgatótanácsának tagját idézve azt írja: a konzorcium számtalan Észak-afrikai országba telepítenek napelem telepeket, feltéve, hogy azok politikailag stabilak. Torsten Jeworek nyilatkozata szerint optimista és más államok, így Olaszország és Spanyolország csatlakozására számít. Mint mondta, az üggyel kapcsolatban "bíztató jelek" érkeztek Észak-Afrikából is.

"A terv technológiai szempontból megvalósítható. Konkrét végrehajtási terveket szeretnénk letenni az asztalra, amelyek segítségével két-három éven belül kiépülhet a rendszer" – szögezte le Jeworek. A befektető szerint az Észak-afrikai telepek Európa áramigényének 15 százalékát biztosíthatják, az első amperek a lap szerint mintegy tíz év múlva indulhatnak el a kontinens felé.

A projektben állítólag résztvevő Siemens rendkívül izgalmasnak nevezete a Desertecet, amely 100 gigawattos kapacitásával 100 erőműnek megfelelő árammennyiséget állíthat elő.

áram napelem napfény Afrika elektromosság Siemens
Kapcsolódó cikkek