Cégvilág

Hatalmasakat lépett a Gazprom

A Gazprom az érintett gázpiaci szereplők bevonásával közös beavatkozási tervet készítene a gázkrízisek megelőzésére, a Shell-lel újabb LNG együttműködést indítana, a ConocoPhillips-szel sarkkörön túli, tudományos és műszaki partnerségbe fogna bele, Szlovéniát várja a Déli Áramlatba, a projektre hamarosan vegyes vállalatot hoz létre a Srbijagas-zal, Szerbiában a bánáti mellett új gáztárolót is létesítene, Örményországnak európai képlet szerinti, de kedvezményes árú gázt ad, cserébe növeli részesedését az ArmRosGazprom társaságban, s Örményországban közös áramtermelésbe is beszállna.

A világ olaj- és gáziparának első embereivel és politikusokkal tárgyalt Alekszej Miller, az orosz Gazprom igazgatósági elnöke a Szentpétervárott most zárult, XIII. Nemzetközi Gazdasági Fórumon.



Bernhard Reutersberggel, az E.ON Ruhrgas AG elnök-vezérigazgatójával az orosz-német energiakapcsolatok alakulása kerültek terítékre. A közös projektek előkészítése a felek közös megelégedésére halad. Alekszej Miller elmondása szerint ugyanakkor az E.ON munkatársai aggódtak, hogy Ukrajna ki tudja-e időre fizetni az általa átvett gáz árát, illetve, hogy a késlekedés miatt nem áll-e le megint a rajta keresztüli európai gáztranzit. (A május számlát időközben, péntek este az ukránok kifizették, de a probléma a júniusban átvett gáz kapcsán, július elején ismét felmerül – a szerk.)

Miller rámutatott, hogy az Oroszországból útnak indított „kék üzemanyag” szállításában Ukrajnának monopol közeli helyzete van, s Oroszország megérti, hogy ezzel komoly fejfájást okoz Európának. Német kollégáival megállapodott Alekszej Miller, hogy a biztonságos európai gázellátás érdekében az érintett piaci szereplőknek tehát a termelőknek - szállítóknak és felhasználóknak- sürgősen meg kell fogalmazniuk egy közös beavatkozási tervet. A terv rövidtávú lépéseket határozna meg arról, hogy mi módon lehet pénzt szervezni Ukrajnának, hogy feltölthesse földalatti gáztárolóit és korszerűsíthesse gáz tranzit rendszerét. A terv hosszú távú feladata azt rögzítené, hogyan hangolja össze a munkáját Oroszország és az EU az Északi és a Déli Áramlat gázvezetékek lefektetése céljából. E csövek évtizedekig megszakítás nélkül biztosítanák a gáz szállítását, s garantálnák, hogy nem lesz semmiféle konfliktus az energiaüzlet szereplői között.

Jeroen van der Veerrel, a Royal Dutch Shell vezérigazgatójával a folyó együttműködésekről, mindenekelőtt a Szahalin 2 projektről egyeztetett a Gazprom első embere. Miller elégedetten a szólt a mindkét fél előnyét szolgáló, példaértékű partnerségről, amely révén új gázforráshoz jut az ázsiai-csendes-óceáni térség, s számos infrastruktúra projekt indult. „Bízom benne, hogy a Szahalin 2 alapja lesz cégeink további, LNG ipari együttműködésének is, például a Jamal-félszigeten”, mondta.
A megbeszéléseknek speciális jelleget adott, hogy Jeroen van der Veer hamarosan távozik vezérigazgatói posztjáról. Ennek kapcsán Miller megköszönte neki a sokéves, gyümölcsöző együttműködést.

James Mulva-val, a ConocoPhillips elnök-vezérigazgatójával főként a sarkkörön túli, például az alaszkai kooperáció volt a fő téma, de a felek nagyon széles skálán láttak lehetőséget együttműködésre. A Gazprom például tudományos és műszaki téren is nyitott a partnerségre az amerikai cégekkel, sőt komplex mezőfejlesztéseket, gázszállító létesítmények építését és feltárásokat a szélsőséges, északi feltételek közepette is elképzelhetőnek tart.

Matej Lahovnik szlovén gazdasági miniszterrel a Déli Áramlat projektet előkészítését értékelték. A beruházás kapcsán a Gazprom már kölcsönös előnyöket szolgáló szerződést kötött Bulgáriával, Szerbiával, Magyarországgal és Görögországgal, s tart a gázvezeték adott szakaszainak megvalósíthatósági tanulmányának előkészítése is. Alekszej Miller reméli, hogy Szlovénia is hamarosan csatlakozik az Európa érdeklődését felkeltett projekthez. A megbeszélésen a miniszter elmondta, hogy országa mérlegeli a lehetőséget, s hogy stratégiai fontosságúnak tekinti az új szállítási útvonalat, nemcsak az új gázforrás miatt, s mert a projektben részt vevő országok ígéretes együttműködésbe fognak, hanem, mert a Déli Áramlat növeli Európa nagy részének gázbiztonságát is.

Karen Karapetjannal, az ArmRosGazprom vezérigazgatójával a Gazprom örményországi partnerségének „sikeres formula szerinti” fejlődéséről folyt az eszmecsere. „Már korábban megállapodtunk, hogy Örményországban fokozatosan áttérünk az európai gázár képletre, s hogy Örményország kedvezményes árrendszert élvez. Eközben a Gazprom növeli örményországi pozícióit úgy, hogy nagyobb hányadhoz jut az ArmRosGazpromban. Ez Oroszországnak és Örményországnak is előnyére válik Miller szerint. A felek a villamos energiatermelésben is együttműködhetnek. Éppen a tevékenységek összehangolásának köszönhetően diverzifikálhatja gázbeszerzését Örményország, s javíthatja ellátása megbízhatóságát. Az ArmRosGazprom építi az iráni-örmény gázvezeték Kajaran-Ararát szakaszát is.

Dusan Bajatoviccsal, a Srbijagas általános igazgatójával olaj- és gázipari együttműködésekről tárgyalt Alekszej Miller. A legnagyobb hangsúly a Déli Áramlaton és a Banatski Dvor közelében létesítendő, földalatti gáztárolón volt. Hamarosan bejegyzik a vezetékprojektre létrejövő vegyes vállalatot, s megindulhat a megvalósíthatósági tanulmány tervezetének készítése is. A feladatra közös műszaki csoportot hoznak létre, amely a 8-án kezdődő héten már meg is kezdi a munkáját. A bánáti gáztároló ügyében a tárgyalófelek megvitatták a majdani megállapodásba foglalandó feltételeket, amely egyrészt a Gazprom beruházási döntésének, másrészt a tárolóberuházásra és –üzemeltetésre létrehozandó vegyes vállalati szerződésnek lesznek az alapja. Tekintettel a Banatski Dvor tároló stratégiai fontosságára és a betárolási időkorlátokra, a felek megállapodtak, hogy Szerbia, miután megkezdi a tároló feltöltését, swap szerződést is aláír. Szóba került egy Szerbia területén létesítendő új gáztároló is. A Gazprom támogatja, hogy a Srbijagas részesedés vásárlással 49 százalékra növelje hányadát a Jugorosgazban.

Még több a szerbiai üzletekről

A Gazprom tavaly 2,2 milliárd köbméter gázt adott el Szerbiának, amelynek meghatározó gázipari társasága a 2005 óta az állami Naftna Industrija Srbije (NIS) alapjain létrejött Srbijagaz. Kivitele diverzifikálása érdekében a Gazprom a Déli Áramlat vezeték lefektetését vizsgálja, a cső a Fekete-tenger alatt és közép-európai országokat átszelve juttatna gázt a térségbe, erről Bulgáriával, Szerbiával, Magyarországgal és Görögországgal már megszületett a kormányközi megállapodás. A Déli Áramlatban való együttműködés tervezetéről szóló Gazprom-Srbijagas alapszerződés 2004. december 24-én született meg, most május 15-én pedig létrejött maga az alapszerződés is. Ebben rögzítették a projekt szerbiai beruházás részének a beruházás előtti feladatait, továbbá a tervezésre, a kivitelezésre és az üzemeltetésre létrehozandó vegyes vállalatra vonatkozó szabályokat. A Gazpromnak 51 százaléka lesz az új cégben, a Srbijagasnak 4 százaléka. A Jugoroszgaz 1996-ban jött létre az orosz-jugoszláv kormányközi megállapodás alapján gázvezetékek tervezésére, építésére és üzemeltetésére, továbbá földgáz kereskedelemre és tranzitra. A cég 50 százaléka a Gazpromé, 25 százaléka a Srbijagasé és 25 százaléka a Central ME Energy & Gas AG-é.

E.On Ruhrgas ArmRosGazprom Miller Szerbia Karen Karapetjan Déli Áramlat Jugorosgaz Ukrajna Oroszország Szlovánia EU Jamal LNG James Mulva ConocoPhillips Banatski Dvor Royal Dutch Shell Jeroen van der Veer Szahalin 2 Örményország Srbijagas Gazprom Dusan Bajatovic Bernhard Reutersberg alaszkai kooperáció Matej Lahovnik
Kapcsolódó cikkek