Cégvilág

"Ki nem állhattuk a kormányt, a bürokrácia megöl" – A legendás Chrysler-vezér megszólalt

Lee Iacocca, a Chrysler korábbi, legendás vezére azt tanácsolja saját volt vállalatának és a GM-nek: a lehető leggyorsabban fizessék vissza az adófizetők dollárjait.

"Éjjel-nappal a nyakadon vannak és szélsőséges módon felügyelnek. Ezért fizettük vissza három év alatt a tíz éves futamidejű kölcsönt. Ki nem állhattuk a kormányt. A bürokrácia megöl" – összegezte az állami autómentéssel kapcsolatos tapasztalatait a Chrysler 84 éves volt vezére, Lee Iacocca.

A legendás vezér a mostanihoz hasonló körülmények között vette át a Chrysler irányítását 1978-ban. A cég rossz hatékonyságú, nagy autókat gyártott akkor, amikor az olajárak az arab embargó hatására az egekbe szöktek, Iacocca az amerikai államtól kapott 1 milliárdos kölcsönnel megmentette a tönk szélére sodródott autógyárat.

A veterán jelenleg egy különleges kiadású Iacocca Ford Mustangot reklámoz (1969-ban ő mutatta be az eredeti Mustangot a New York-i Világkiállításon), ennek kapcsán az AP-nek elmondta: optimista a GM és a Chrysler jövőjét illetően. Mint mondta, bízik benne, hogy Sergio Marchionne megmenti volt vállalatát és csodálattal tölti el, hogy a Ford adófizetői dollárok nélkül is Amerikai második számú autógyártója maradt.

Lee Iacocca új Ford Mustangja - Részletek és galéria a Value Mellékletben

kölcsön Ford Mustang Iacocca GM Chrysler
Kapcsolódó cikkek