Cégvilág

Kötelező a használt elemek visszavétele - De ki tudja?

Július elsejétől kötelező az alkáli elemek visszavétele minden olyan üzlet számára, amely ilyen termékeket forgalmaz. A környezetvédelmi tárca szerint a most változó jogszabályok hónapok óta ismertek. A gyűjtőedények kihelyezését és a visszagyűjtés koordinálását végző Kht. vezetője viszont úgy látja: sokan továbbra sem tudnak arról, hogy a jövő hónaptól új kötelezettségnek kell eleget tenniük.

Sok üzlet, áruház nincs tisztában azzal, hogy július elsejétől köteles visszavenni a vásárlók által visszahozott alkáli elemeket, amennyiben forgalmaz ilyen termékeket. A visszagyűjtést a célnak megfelelő konténerrel kell végezni, a kötelezettség teljesítését a jövő hónap elejétől ellenőrizhetik, mulasztását pedig szankcionálhatják.

Mi a tudatlanság oka?  A vonatkozó, 181/2008. (VII.8.) kormányrendelet kis mértékben, de lényeges ponton módosul. Mindössze öt szó veszti hatályát („…a gyártóval kötött megállapodás esetén…”), a jogszabály mégis ezzel válik általános érvényűvé − figyelmeztet az elem és akkumulátorhulladékok hazai kezelését koordináló Re’lem Kht. ügyvezetője. Cserépy Zoltán kiemelte, nagyon fontos tudni, hogy a kereskedő nem csak azt az elemet köteles visszavenni, amelyet ő adott el, hanem bármilyet.

Mint mondta, 2005-ben kezdődött meg az elemek visszagyűjtése és elszállítása, amelyet a Kht. teljesen ingyen végez, a költségeket a termékek előállítói fedezik. A Kht. előzetes egyeztetés szerint kiszállítja a megfelelő méretű konténert, majd szükség esetén elszállítja azt (rendszeres begyűjtés nincs). A szervezet jelenleg több mint 13 ezer konténert kezel, ugyanakkor több mint 20 ezerre lenne szükség. Cserépy Zoltán hangsúlyozta: a három évvel ezelőtt induláskor igyekeztek ismertté tenni a szolgáltatást, de „jó magyar szokás szerint” sok bolttulajdonos elutasította – gyanúsnak tartották, mert ingyenes.

Most persze – tette hozzá a Re’lem Kht. ügyvezetője – megrohamozták őket az üzlettulajdonosok, ennyi igényt pedig nem feltétlenül tudnak időben teljesíteni. Viszont azoknak a kereskedőknek sem kell kétségbeesniük, akik nem kapják meg időben a konténert, a gyűjtést ugyanis más, erre alkalmas edényben is lehet végezni, a lényeg, hogy az üzlet megfeleljen a rendeletben előírtaknak.

Megkérdeztük a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot arról, mi a véleményük a Re’len Kht. által tapasztalt információhiányról. Válaszukban úgy fogalmaznak, a jogszabályok hónapok óta ismertek és a kereskedők igen aktív szakmai szervezetekkel rendelkeznek. A gyártók és a koordináló szervezetek is folyamatosan keresik fel az érdekelteket.

Ami az ellenőrzést illet, tájékoztatásuk szerint azt hatáskör szerint a környezetvédelmi hatóság, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, valamint a vámhatóság végzi. Emelkedhet-e az új kötelezettség kapcsán a termékek ára? A minisztérium számításai szerint egy ceruza (AA) elem teljes újrafeldolgozási költsége 4-6 Ft körül van. Figyelembe véve azt, hogy egy alkáli elem legalább 100 Ft-ba kerül, és éles verseny van a gyártók között, nem várható az elemek területén a visszagyűjtésnek tulajdoníthatóan különösebb áremelkedés.

Az üzlettulajdonosok egy része nem olvassa naponta a Magyar Közlönyt, így feltételezhető, hogy nem minden cég értesült a rendelet változásáról. Hogy ez pontosan hány cégre igaz, az akkor szokott kiderülni, ha baj van – fogalmazott Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Mint mondta, ebben az esetben a jogszabály meglepően rugalmas, hiszen a kereskedőkre bízza a gyűjtőedény kiválasztását. Vámos György leszögezte: a legtöbb hatósággal jó a kapcsolatuk, így ezek az intézmények többnyire időben tájékoztatják őket a jövőbeli ellenőrzésekről. Ebben az esetben a főtitkár szerint nem valószínű, hogy a hatóságok július elsején razziázzanak, de a későbbiekben valószínű, hogy a visszaesőkre pénzbüntetést szabnak majd ki.

elem Re'lem Vámos György gyűjt Országos Kereskedelmi Szövetség Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium OKSZ
Kapcsolódó cikkek