Cégvilág

Omán cseppfolyós gázt küldene

Nagy szerep juthat az ománi cseppfolyós földgázra az európai gázigények kielégítésében.

Omán is jelentős LNG exportőr lehet, s nagy szerep juthat rá Európa gázzal való ellátásában, de ehhez növelnie kellene a ma még akadozó termelését”, közölte az Oman Liquefied Natural Gas első embere.

Brian Buckley a Nemzetközi Energia Ügynökség konfernciáján elmondta, hogy megvannak a piacok és megvan az infrastruktúra is, de az egész Közel-Keleten alacsony a termelés szintje. Bővíteni kellene a vezetékrendszert is a növekvő gázigények kielégítésére.

A kereslet kielégítését az is lassítja, hogy a világ LNG flottájának 10 százalékát nem is használják. Középtávon szerint viszont Buckley derűlátó, mert a Közel-Keleten van a világ bizonyított gázkészleteinek 40 százaléka, s mivel onnan a teljes igényeknek csak az 5 százalékát elégítik ki, van tere a növekedésnek. A térség gáztartaléka mintegy 208 évnyi termelésre elég, szemben az eurázsiai térség 55 évével. Ám hiába kellene több gázt küldeniük az közel-keleti országok termelőinek a gázcseppfolyósítókba, kormányaik a gáztermelést az olajtermelés növelesének és a belföldi igények kielégítésének rendelik alá.



Globálisan 2014-ig mégis túlkínálat lehet, mert a következő években 55-100 milliárd köbméterrel nőhet a termelés. A Morgan Stanley szerint 2010-ig lesz többlet gáz a világpiacon a gazdaságok lassulása és az erősödő LNG kivitel miatt.

„A világ LNG termelése ma évi 110 ezermilliárd köbméter körül alakul, miközben a 2009-es gázigény 106,5-108,5 ezermilliárd köblábra esik”, ismertette a cég földgázért felelős csoporjának ügyvezető igazgatója, William Wicker a Malaziában tartott, Ázsiai Olaj és Gázipari konferencián. A túlkínálat szerinte az LNG piac jelentős globalizációjához vezet. A mainál sokkal több spot cargo lesz, s nyomás alá kerülnek a hagyományos árformulák is.

Omán LNG cseppfolyós gáz
Kapcsolódó cikkek