Cégvilág

Példátlan szigor a dohányiparral szemben

Barack Obama elnök aláírásával hivatalosan is elfogadta Washington az Egyesült Államok eddigi legszigorúbb dohányzásellenes törvényét, amely az amerikai elnök szerint életeket fog megmenteni.

A területet felügyelő Food and Drug Administration (FDA) a jogszabálynak köszönhetően új felhatalmazást kapott a dohánytermékek összetételének és értékesítésének szabályozására. A BBC szerint minden öt amerikai közül egy dohányzik és évente 440 ezer ember hal meg a dohányzás, illetve ahhoz kapcsolódó betegségek következtében.

A szigorúbb törvényt élesen ellenezte az amerikai dohányipar és politikai támogatói, a szenátus azonban július 12-én nagy többséggel hagyta jóvá az új szabályozást. A jogszabály korlátozza a cigaretták nikotintartamát, igyekszik kevésbé vonzóvá tenni a dohányzást a fiatalok körében, például tiltja a dohányzás reklámozását az iskolák közelében. A dohánygyáraknak  a jövőben meg kell szerezniük az FDA engedélyét új termékek forgalmazásához. 

A kongresszusi költségvetési hivatal becslése szerint az új szabályozásnak köszönhetően a következő évtizedben 1 százalékkal csökkenhet a dohányzás a fiatalkorúak és 2 százalékkal a felnőttek körében.

Obama dohány nikotin reklám Szenátus cigaretta
Kapcsolódó cikkek