Cégvilág

Pénz híján a jelenlegi egészségügyi ellátás nem tartható fönn

Azonnali beavatkozás nélkül év végéig megközelítheti az 50 milliárd forintot a kórházak adósságállománya, ez tragikus az Egészségbiztosítási Alap ez évi 347 milliárdos fekvőbeteg-ellátó kasszájához viszonyítva.

A Magyar Kórházszövetség szerint prioritást kell adni az ágazatnak, hiszen a gazdasági válság miatt még nagyobb betegkörrel kell számolni, így csődbe juthat mind a 128 kórház. Ám ha mégsem jutna több költségvetési forrás az egészségügynek, úgy a politikának kell szembesíteni a lakosságot azzal, hogy az eddigi ellátás tovább nem biztosítható.

Ez esetben meg kell határoznia az alapvető ellátást, s azt is, amiért önrészt (copayment) kell fizetni a betegnek. Ez utóbbit, maximum 100 ezer forintot egyébként már most is kérhetnék a kórházak a területükön kívülről jött betegek ellátásáért, ám a lakosság többsége nem fizetőképes – állítják.

A szövetség másik tippje a forráshiány enyhítésére, hogy a gyógyszercégektől beszedett, 30 milliárd forintra tervezett különadó összegét csoportosítsák át a kórházaknak, úgy tűnik, nem lehet megoldás. Székely Tamás miniszter szerint ugyanis jelenleg nincs megtakarítás a biztosító gyógyszerkasszájában. A kórházak nem tekintik sikeresnek az áprilisban bevezetett új finanszírozási rendszert, mert az ellátott betegek egyharmada után a 150 ezer forintos gyógyítási alapdíj felét sem kapják meg.

A szaktárca szerint az elértéktelenedés oka, hogy 15 intézmény extrém teljesítésekért nyújtotta be a számlát a biztosítónak. Ezek ellenértékét csak akkor fizetik ki, ha a kórházszövetséggel közösen végzendő ellenőrzések során jogosnak bizonyulnak azok. Ám a tárca szerint meglehet, hogy a teljesítmények öt százaléka hamis jelentés. Ezért egyelőre nem számolnak az új finanszírozás megváltoztatásával, annál inkább, mert ez önmagában nem generál csődöt.

forráshiány pénz egészségügyi ellátás fenntartás
Kapcsolódó cikkek