Cégvilág

Szemet hunynak? - Újra venne áramot Kapolyitól az MVM

Az állami Magyar Villamos Művek (MVM) újra vásárolna áramot az erre ismét jogot szerző Kapolyi Lászlótól, sokak szerint drágán, valamint szemet hunyva afelett, hogy az utóbbi időben a vállalkozó a hasonló szerződését nem teljesítette, és több tízmilliárdos MVM-veszteségek is kötődnek hozzá. Kapolyi versenytársa eddig hiába kopogtatott.

Az ukrán-magyar határ áramimport-vezetékének kiosztására újból versenytárgyalást tartottak az illetékes ukrán és magyar állami társaságok. A szabályok szerint az adott keresztmetszeten mindig a legjobb árat ajánló áramkereskedők osztozhatnak. A fő szállítási lehetőséget ismét a magyar piacra tavaly betört, ukrán állami és magánhátterű Ukrenergy Trade nyerte el. Az Origo által közölt, lapunknak is megerősített hír szerint újra behozatali joghoz jutott Kapolyi László szocialista vállalkozó is. Igaz, viszonylag kis mennyiségre: a 455 MW "szélességű" vezetékből 90 MW-ra – írja a Népszabadság.

A lap információi szerint Kapolyi László Ukrajnában a szabványadagot mintegy 41 euróért vásárolja. A magyar importjogért cserébe ehhez 5 euró adódik. Az így kijövő 46 euró magasabb, mint a több szakértő által térségi árként emlegetett 30-40 euró, vagyis amennyiért más forrásból is hozzá lehetne jutni ehhez az áramfajtához. Tringer Ágostonnak, az MVM szóvivőjének pénteki nyilatkozata, miszerint "az ukrán versenyelőnye jelentősen lecsökkent", ezt látszik erősíteni.

Ám most megtudták: a két fél máris kiegyezett egy 45 euró körüli tarifában, fél évre. Az MVM-szóvivő ezt kérdésre azzal indokolta: van olyan forrásuk, ami drágább, és amelyet így most Kapolyi válthat fel. Határozottan cáfolta, hogy eme áramtermékfajta piaci ára 45 euró alatt lenne, és azt is, hogy befogadása miatt olcsóbb hazai erőműveket kellene leszabályozni. Ráadásul a köztük eddig életben lévő szerződés áránál a mostani mintegy 20 százalékkal alacsonyabb. (Eszerint abban 57 euró szerepelhetett.) Hozzátette: a két félnek még több kérdést tisztáznia kell, így a megállapodás nem tekinthető létrejöttnek.

Az MVM egyébként mindmáig nem látta okát a Kapolyival eddig életben lévő szerződése felbontásának, noha azt a vállalkozó egy éve nem teljesítette, mivel Ukrajnából nem kapott áramot. Tringer ezt azzal indokolta, hogy a 15 éves szerződés korábban nagyon fontos volt, most viszont a piaci árak csökkenése folytán vesztett jelentőségéből.

áram villamos művek villamosáram Ukrajna szerződés ukrán import Kapolyi
Kapcsolódó cikkek