Cégvilág

Csődhullámot okozhat a sertésinfluenza?

Immáron Magyarországon is több beteget regisztráltak, akik a WHO, az egészségügyi világszervezet által világjárványnak (pandémia) minősített vírust elkapták, s többen közülük épp munkahelyükön.

Májusban – három héttel a Mexikóban feltűnt H1N1 jelzésű vírus felbukkanását követően – figyelemfelhívó jelleggel egy kétnapos kutatást indított a DGS GLOBAL RESEARCH tanácsadócég annak érdekében, hogy rádöbbentse az eleve által sújtott szervezetek vezetését: a működésüket jelentősen befolyásoló, sőt felkészületlenség esetén alapjaiban megrengetni képes léphet fel a világban a H1N1 jelzésű influenzavírus terjedése okán.

Amint azt a múlt hét elején az európai uniós tagországok egészségügyi minisztereinek találkozóján megállapították, egyes országokban rendkívüli méretekben nő a vírussal fertőzött betegek száma. Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) szerint várhatóan nem lesz agresszívebb a vírus, de fel kell készülni arra, hogy őszre, amikor a leginkább fertőzni fog Európában, legalább a lakosság ötöde megbetegszik majd. A vírus mutálódását sem lehet kizárni, hiszen találkozhat a „szokásos” szezonális influenza vírusával, sőt, akár a madárinfluenza vírusával is.

A DGS most indult "Pandémia = Világjárvány! Válság a válságban?” című, a cégek járványra történő felkészüléssel kapcsolatos gyakorlatát vizsgáló kutatásában azt szeretné feltárni, hogy a már negyedéve terjedő vírus okozta várható problémákra milyen mértékben reagáltak a hazai munkáltatók, milyen intézkedéseket hoztak vagy mit terveznek annak érdekében, hogy fenntartsák saját működőképességüket – számolt be Dara Péter ügyvezető igazgató.

A felmérés résztvevő megkapják majd az összefoglaló tanulmányt, melyből számukra is világossá válhat, le vannak-e maradva a felkészülésben, s adott esetben nemhogy minőségromlással, de sehogy sem lesz biztosítható működésük, hiszen munkatársaik jelentős része épp betegség vagy beteg hozzátartozójuk ápolása miatt fog hiányozni.

Avagy épp ellenkezőleg: az derül ki, hogy élen járnak-e előrelátásukkal, s a válságstáb létrehozásával, a kulcsmunkatársak azonosításával és a kritikus létszámmal történő „üzemelés” megtervezésével, a higiénés feltételek fokozásával, a külső és belső kapcsolatok átalakításával, a prevenciós eszközök és szerek alkalmazásával stb. jelentős anyagi veszteségtől kímélik meg cégüket.

A most folyó kutatásba a tanácsadócég honlapján (www.dgsglobal.hu) lehet bekapcsolódni, s ugyancsak itt érhető el a májusi vizsgálatuk összefoglalója is.

gazdasági válság felmérés influenza csődhullám dgs
Kapcsolódó cikkek