Cégvilág

Elképesztő bírság két nagy gázszolgáltatónak az EU-tól

Soha nem látott összegű óriásbírságot szabott ki az Európai Bizottság az E.On-ra és a Gaz de France-ra amiatt, hogy felosztották egymás között legfontosabb piacaikat.

Az Európai Bizottság összesen 1 milliárd 106 millió eurós pénzbüntetést rótt ki a legnagyobb német és francia gázszolgáltatóra a közösségi versenyszabályok megsértéséért. Ez az első eset, hogy energiaipari cégeket büntetnek meg versenytársak közötti tiltott együttműködés miatt. Egyúttal ez a piacfelosztás miatt valaha kiszabott második legnagyobb bírság is (csak a francia Saint Gobain kapott nagyobbat 2008-ban).

Az időközben az E.On tulajdonába került Ruhrgas és a Gaz de France még 1975-ben állapodott meg az akkor általuk közösen megépített MEGAL gázvezeték kapcsán, hogy nem adnak el gázt egymás országaiban a közösen üzemeltetendő vezetékből. Az időközben bekövetkezett gázipari liberalizáció dacára a piacfelosztó megállapodás egészen 2005-ig érvényben maradt. Ez minősült olyan súlyos jogsértésnek, amelyet Brüsszel példásnak szánt keménységgel büntetett.

A döntés egyértelmű jelzést küld az energiaipari óriáscégeknek, hogy a Bizottság nem tűri el a versenykorlátozó magatartás semmiféle formáját. Márpedig a piacfelosztás az egyik legsúlyosabb jogsértés a versenyjog terén. Ez a megállapodás megfosztotta a fogyasztókat az árverseny áldásainak élvezetétől és a nagyobb szolgáltató-választási szabadságtól, ezért a Bizottságnak nem volt más választása, mint hogy magas bírságot szabjon ki – magyarázta a döntés motivációit Neelie Kroes versenyügyi biztos.

Gaz de France gáz verseny EU E.On bírság kartell
Kapcsolódó cikkek